James Bond i kjole

Hans navn er Craig. Daniel Craig. Fire gange har den britiske skuespiller spillet rollen som James Bond. Nu skal han snart gøre det igen.

Daniel Craig har spillet James Bond fire gange. Foto: Leon Neal/AFP Fold sammen
Læs mere

Daniel Craig som kvinde?

Kan man forestille sig, at manden med den veltrænede overkrop, den britiske testoteronbombe, manden som fire gange har spillet James Bond og snart skal gøre det en gang til, i rollen som kvinde?

Ja, det kan man faktisk. I 2012 optrådte han iført kjole, paryk, nylonstrømper og høje hæle (på afstand så han egentlig ok ud) i en reklamespot for ligeberettigelse mellem kønnene. Anledningen var kvindernes internationale kampdag 8. marts, og en stærk kvinde – Dame Judi Dench, som spiller hans chef M i James Bond-filmene – lagde stemme til speaken, som handlede om manglende ligestilling og vold mod kvinder.

Til den tyske avis Die Zeit sagde han, at han først havde fundet det forkert at optræde som Bond i TV-indslaget – det gør han nemlig også, inden han skifter til dametøj – fordi, underforstået, at Bond også er sexistisk. Avisen spurgte ham lidt drillende, om det var første gang, han gik med kjole, hvortil han svarede:

»Ingen kommentarer. Jeg er englænder.«

Allerede fra barnsben vidste han, at han ville være skuespiller. Som seksårig var han med stor begejstring med i en skoleforestilling, og hans mor, der underviste i kunst og formning, tog ham derefter med til Everyman Theatre i Liverpool, hvor han første gang stiftede bekendtskab med professionelt teater. Den unge Daniel Craig elskede ikke skolen, og allerede som 16-årig rejste den teater-glade teenager til London, hvor han var blevet optaget på National Youth Theatre. For at kunne betale skolepenge måtte han tage deltidsjob på restauranter. Efter flere forsøg på at komme ind på forskellige skuespillerskoler blev han optaget på den fornemme Guildhall School of Music and Drama, hvorfra han afsluttede sin uddannelse i 1991.

Daniel Craig har i interview fortalt, at det var hans held, at han tidligt stiftede kendskab med teater – også bag scenen. For ham var blandingen af arbejde, teater og sjov og ballade magisk, og selve skuespillet – det at gå fra at være sig selv til at spille en rolle – »den perfekte flugt.«

»Jeg have en lykkelig barndom. Men skuespillet gav mig adgang til så mange forskellige verdener. Jeg spurgte altid mig selv, hvordan det ville være, hvis en bestemt person – rolle – gjorde sådan eller sådan? God, ond, klog, dum? Det fascinerer mig den dag i dag,« sagde Daniel Craig i interviewet i Die Zeit.

Han har haft en strålende karriere, også inden han i 2006 første gang spillede James Bond og for alvor blev rig og berømt. Han har spillet teaterroller på flere store scener i London, han har spillet roller i en lang række TV-serier og TV-film, bl.a. spillede han i BBCs »Copenhagen« rollen som den tyske atomfysiker Werner Heisenberg, der besøger København, og selvfølgelig en mængde filmroller, bl.a. »Munich«, der handler om israelske agenters drab af de palæstinensere, der stod bag terroraktionen ved OL i München i 1972, og »The Girl with the Dragon Tattoo« (den amerikanske udgave af Stieg Larssons krimi).

Daniel Craig betragtes sammen med Sean Connery som den bedste i rollen som Bond. Udover sine indlysende maskuline fortrin – de stålblå øjne, udstrålingen af selvtillid og en veltrænet krop – tilfører han rollen en vis ironi og humor. Og så får han ufatteligt mange penge for rollen – her taler vi om høje tre-cifrede millionbeløb.

Næste år kan vi igen se ham i en ny James Bond-film.