James Bond bliver 85

Sean Connery skulle som sin sidste rolle have spillet Gandalf i »Ringenes Herre«, men han læste manuskriptet og svarede, at det vrøvl gad han ikke. Rollen ville have indbragt ham, hvad der svarer til 2,2 mia. kr.

Arkivfoto: Jason Szenes/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er den gamle agent 007, der nu bliver 85 år. Og ingen af de senere kunne som Sean Connery præsentere figuren med sin bløde, skotske accent og ordene: »The name is Bond. James Bond.« Nogle vil også sige, at han med sin rå charme også var den eneste rigtige inkarnation af den britiske superagent. De seneste år har han tilbragt på behørig afstand af rampelyset i sin villa i Grækenland.

Sean Connery spillede James Bond i syv film mellem 1962 og 1983 (den sidste, »Never Say Never Again«, var en genindspilning af »Thunderball« uden for rækken af ordinære James Bond-film), og hos Connery lå figuren helt tæt på Ian Fle­mings rå og sexede hovedperson.

Selv lagde Connery stor vægt på, at han også har gjort sig gældende i en endnu længere række af andre filmiske højdepunkter, bl.a. Hitchcocks »Marnie«, den detektiviske munk i »Rosens navn«, den gamle professor Jones i »Indiana Jones and the Last Crusades«, rumsherif i »Rumstation Jupiter«, russisk u-bådskaptajn i »Jagten på Røde Oktober«, John le Carré-filmatiseringen af »Det russiske hus« og som en sky Sallinger-agtig forfatter i den fine »Finding Forester«.

Fem fantastiske film om ubåde

I 1988 havde han langt om længe fået sin Oscar efter at have kastet al sin autoritet som skuespiller ind i rollen som ubestikkelig irsk betjent (so much for being Scottish!) i Al Capone-dramaet »De Uovervindelige« (1988).

I 2006 trak han sig ud af filmarbejde med henvisning til »de idioter der i dag laver film i Hollywood«. Han havde bl.a. fået tilbudt rollen som Gandalf i Peter Jacksons filmatisering af »Ringenes Herre« og havde pure afvist den med henvisning til, at han »ikke havde forstået et kuk af manuskriptet«. CNN ville vide, at han tilmed til sidst, fordi Peter Jackson var desperat efter at få ham med, havde fået tilbudt 15 pct. af filmens overskud på verdensmarkedet. Samme CNN beregnede, at det ville have drejet sig om et beløb svarende til 2,2 mia. kr.

MEN SIR THOMAS Sean Connery havde også på det tidspunkt prøvet det meste og fået sin Oscar, to BAFTA-priser (den britiske Oscar) og tre Golden Globes. Han var blevet adlet af dronning Elizabeth og hædret af The Kennedy Center. Hans skotske hjemland har betitlet ham »The Greatest Living Scot« og »Scotland’s Greatest Living National Treasure« og i 1999, da Sean Connery var 69, blev han blevet stemt ind som »Sexiest Man of the Century« – århundredets mest sexede mand – af ugebladet People’s læsere. Så kunne det næsten heller ikke blive større og alligevel: I 2010 rejste man i Estlands hovedstad, Tallinn, en bronzebuste af ham.

Sean Connery har i sit voksne liv været ivrig tilhænger af fodboldklubben Glasgow Rangers F.C. og politisk skiltet med sit medlemskab af The Scottish National Party (SNP), et skotsk centrum-venstre-parti, der ønsker Skotland løsrevet fra Storbritannien.

Han har advokeret for partiet og støttet det økonomisk indtil 2001, da parlamentet i London vedtog en lov, der forbød udenlandsk støtte til britiske partier. Til Scottish Sunday Express har Connery i 2008 i et interview udtalt, at han tror, at Skotland vil blive uafhængigt i hans levetid. Han havde svoret, at han aldrig ville vende tilbage for at bo i Skotland, før det var blevet selvstændigt. Det håb glippede dog med afstemningen i 2014.

En stemme for friheden

SEAN CONNERY VAR først gift i 11 år med skuespillerinden Diane Cilento 1962-1973, og sammen fik de sønnen Jason Connery. Siden 1975 har han været gift med den et år ældre marokkansk-franske billedkunstner Micheline Roquebrune.

Helbredsmæssigt begyndte det at gå tilbage for ham, da han var i midten af 70erne. Først fik han en øjenoperation, og i 2006 fik han fjernet en svulst fra nyrerne. I 2008 fortalte han selv, at han havde fået hjerteproblemer.

De seneste år har Sean Connery haft fast bopæl i en villa i byen Kranidi på en skøn græsk halvø. Hans nabo er Hollands konge, Willem-Alexander, når denne holder ferie, og som han deler helikopterplatform med.

His name is Connery... Sean Connery!

Posted by Berlingske on 25. august 2015