IT-branchens førstedame

Birgitte Hass har arbejdet med IT i mere end 30 år. 29. juni fylder hun 60 år.

Birgitte Hass begyndte hos IBM for mere end 30 år siden. I dag er hun chef for IT-Branchen. Fold sammen
Læs mere

Egentlig ville hun have været fysiker. Men så fik hun for 32 år siden job hos IBM, og de seneste halvandet år har hun været førstedame i den danske IT-branche, der vel nok er den bedste til netop at bringe kvinder ind på topposterne.

Birgitte Hass, som fylder 60 år 29. juni og stammer fra Farum, overtog i december 2014 roret for Danmarks største IT-brancheorganisation i Danmark, IT-Branchen, hvilket hun ved sin tiltrædelse beskrev som »en kronjuvel at få lov til at repræsentere«. Siden har hun med altid stor venlighed og oprigtig interesse på konferencer, i udvalg og i det daglige arbejdet med det, som driver hende – at sørge for bedre arbejdsbetingelser for IT-virksomhederne og gennem dem bringe Danmark tilbage i front i det digitale kapløb. Det sker fra kontoret i Christian IVs gamle børsbygning midt i København.

Her sad hun fra 2006 i bestyrelsen i kraft af sin post som administrerende direktør siden 1996 for Forsikringens Datacenter (FDC) i Storkøbenhavns svar på Silicon Valley, Ballerup, der i dag er Skandinaviens største leverandør af IT til forsikrings- og pensionsselskaber.

Birgitte Hass læste fysik som hovedfag med matematik og datalogi som bifag, men sent i studiet opdagede hun, at der var andet i verden end fysik – »og det har jeg aldrig fortrudt«, som hun tidligere har fortalt Berlingske. Derfor sendte hun en uopfordret ansøgning til IBM og fik jobbet i intern IT, hvor hun kunne arbejde med det tekniske og nørdede.

Senere kom hun med på kundeprojekter, blev grebet af det og fik en salgsuddannelse. Hun har dog bevaret nysgerrigheden for de tekniske detaljer og er også stadig medlem af Selskabet for Naturlærens Udbredelse, hvor hun følger med på lægmandsniveau, som hun understreger. Derudover har hun altid været aktiv i bestyrelser, blandt andet i den europæiske brancheforening, Digital Europe, ligesom hun er sagkyndig dommer ved Sø- og Handelsretten i København.

Familien har altid haft stor betydning. Birgitte Hass har i 30 år været gift med advokat Steen Thomsen, som hun mødte på kollegiet, og parret har to voksne døtre. Fritiden bruges ofte ved siden af ridebanen, når den ældste er med til de store stævner. Derudover går mange ture til London.