Islandsk ildsjæl

Vigdís Finnbogadóttir blev verdens første folkevalgte kvindelige præsident.

Vigdís Finnbogadóttir blev verdens første kvindelige præsident og nåede at sidde 16 år i embedet i Island. Arkivoto: Henrik Ole Jensen Fold sammen
Læs mere

På en usædvanlig bredspektret kulturel baggrund blev Vigdís Finnbogadóttir, der i dag fylder 85, den første folkevalgte kvindelige præsident i hele verden, da hun 1980 vandt over tre mænd og blev Islands statsoverhoved. Hun blev nærmest kåret ved de tre følgende valg, til hun i 1996 mente, at nu kunne det være nok.

Men så havde hun også sat Island på verdenskortet og oplevet at være værtinde for det epokegørende topmøde 1987 mellem Ronald Reagan og Mikhael Gorbatjov, der blev det psykologiske vendepunkt i Den Kolde Krig.

Vigdís Finnbogadóttir lagde grunden til sit kulturelle liv med studier i Grenoble og Sorbonne, København og Uppsala samt i Reykjavik med vægten lagt på litteratur, sprog og teaterhistorie. Det hele har hun givet tilbage som underviser, teaterdirektør, Unesco-ambassadør, træplantningspionér samt på mange andre områder.

Også i Danmark, hvor hun om nogen var drivkraften i, at Grønlandske Handels gamle pakhus i København blev omdannet til Nordatlantens Brygge som hjemsted for Islands, Færøernes og Grønlands kulturelle og politiske kontakt til Danmark.

Ideen fængede hos hende, da hun stod i det forladte og forfaldne pakhus og kunne fornemme lugten af fåreskind, fisk, tjære og fuglefjer, som hun sagde. Det var også her, vore forfædre nordfra gik i land, når de skulle møde Europas kultur.

Kærligheden til Danmark er fastholdt siden studieårene. Hun taler lydefrit dansk og har i mange år haft en lejlighed på Frederiksberg.