Instruktør med blik for outsiderne

Ole Christian Madsen brænder for sine historier om Danmarks rebeller, men det er ikke hver gang, han kan få publikum med sig. 18. juni fylder han 50 år.

Foto: Robin Skjoldborg
Læs mere
Fold sammen

Modstand. Hvis man skulle udpege et fælles tema for filminstruktøren Ole Christian Madsens værker, så kunne det være, at de har handlet om mennesker, der yder modstand. Mod samfundets konventioner. Med våben i hånd, men også med humor og kunstnerisk begavelse. I dag fylder instruktøren med blikket for Danmarks outsidere 50 år.

Hans absolut mest sete film er »Flammen & Citronen«, der beskrev de to modstandsmænd Jørgen Haagen Schmiths og Bent Faurschou Hviids kamp mod den tyske besættelsesmagt – et af den nyere danmarkshistories største dramaer, der endte i en voldsom ildkamp i en omringet villa på Jægersborg Allé. »Flammen & Citronen« blev ikke blot en af de mest sete film nogensinde i Danmark, men blev også solgt til over 150 lande.

Nogle år efter denne succes fik Ole Christian Madsen realiseret sin mangeårige drøm om en film om hippiebandet Steppeulvenes forsanger, Eik Skaløe, der døde på grænsen mellem Indien og Pakistan i 1968.

»Han ender jo med at træde ud af alting. Og det ønske har jeg kunnet identificere mig med i hele mit voksenliv,« sagde Ole Christian Madsen til Politiken ved filmens premiere i 2015.

Ole Christian Madsen lavede en dokumentarfilm om Steppeulvene, da han var kun 20 år gammel, men spillefilmsversionen viste sig at være meget vanskelig at finansiere, og instruktøren kom til at arbejde on-off på manuskriptet i næsten 20 år sammen med manuskriptforfatter Bo hr. Hansen.

Filmen »Steppeulven« leverer et meddigtende tidsbillede af hippietiden, der ellers plejer at blive karikeret voldsomt i dansk film. Men samtidig er den et intenst portræt af de to elskende, Eik Skaløe og Iben Nagel Rasmussen

Filmen fandt dog aldrig rigtigt et publikum, og siden har Ole Christian Madsen blandt andet koncentreret sig om at instruere afsnit af den amerikanske gangsterserie »Banshee«, der har den danske skuespiller Ulrich Thomsen i en prominent skurkerolle.

Ole Christian Madsen var en del af den såkaldte »gyldne årgang«, der dimitterede fra Den Dansk Filmskole i 1993, og blev en del af den såkaldte dogmebølge, som satte dansk film på verdenskortet i 1990erne.

I 2001 udsendte han selv dogmefilmen »En kærlighedshistorie«, der også indbragte ham en Robert for bedste instruktør og ligeledes sikrede skuespillerinden Stine Stengade, som er gift med instruktøren, en Robert for bedste kvindelige hovedrolle. Stengade har desuden en rolle i Madsens film »Flammen og Citronen« og dramaet »Prag«.

Instruktørens øvrige film tæller filmatiseringen af Jakob Ejersbos roman »Nordkraft« fra 2005 og det sydamerikanske komediedrama »Superclásico«, der i 2011 blev udvalgt til at være Danmarks Oscar-bidrag.