Insisterer på optimisme

Tidligere PET-chef, Per Larsen, har altid insisteret hårdnakket på et optimistisk livssyn hele vejen rundt. Det er kommet ham til gode mange gange. 24. januar fylder han 70 år.

Per Larsen     Foto: David Leth Williams
Læs mere
Fold sammen

Kan man forestille sig at bruge sin tid på noget mere visionært end de børn, der skal skabe fremtiden?

Ikke ifølge den tidligere chefpolitiinspektør og PET-chef, Per Larsen, der nu  fylder 70 år.

Efter 43 år som politimand – sådan har Per Larsen med sin karakteristiske lidt underspillede stil jævnligt benævnt sig selv – gik han i 2010 på pension. Troede han.

I stedet for pensionist på fuld tid, blev han banderådgiver for Københavns Kommune. Og senere formand for Børnerådet med adresse på Vesterbro. Dermed er Per Larsen i dag tilbage i den bydel, hvor det hele begyndte som 21-årig gadebetjent på Station 5 i Absalonsgade.

»Så er ringen ligesom sluttet,« sagde han i et interview i Berlingske i sommer.

Han har tidligere afvist, at der med Børnerådet er tale om en kriminalpræventiv indsats, men udtalt »at det er helt afgørende, at børn får en ordentlig start i livet. For den start, de får, kan afspejles, når de er voksne.«

Blandt så meget andet kunne et mål være, at børn ikke havner som hårdkogte forbrydere. Dem har Per Larsen mødt nogle stykker af gennem tiden.

Også i 1980erne, hvor han som PETs operative chef stod i spidsen for efterforskningen af Blekingegadesagen. Sin karrieres absolutte højdepunkt, har han sagt, fordi den sag havde ALT.

Men det har ikke været uden kritik. For havde PET modarbejdet det almindelige politis efterforskning?

Så sent som sidste sommer konkluderede Blekingegade-kommissionen imidlertid, at det ikke var tilfældet. Og frifandt PET og Justitsministeriet.

Det var også sidste sommer, at Per Larsen gennemførte Copenhagen Marathon i tiden fire timer, 29 minutter og 29 sekunder.

I øjeblikket er han ved at bygge sig selv gradvis op igen, efter at han kort før jul fik fjernet en kræftknude i sin ene nyre. Operationen gik godt, og derfor ønsker han sig et par nye løbesko til sin 70 års fødselsdag. Skoene skal han have på, når han til oktober har planer om at løbe endnu en maraton.

Per Larsen er kendt for altid at insistere hårdnakket på et optimistisk livssyn, uanset hvor han har befundet sig eller hvilke situationer, han har været i. Det gælder også i de perioder, hvor han har været alvorligt syg.

Som vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse har han ofte været i medierne i forsøg på at gøre det mere begribeligt for andre, hvad det vil sige at leve med kræft. Og hvor stor betydning, det har at bevare håbet og troen på, at det nok skal gå. At man skal kæmpe for at bevare optimismen.

Per Larsen bor i Valby, er gift og har en voksen datter og søn samt fire børnebørn.

Fødselsdagsfesten venter han lidt med, indtil han er helt kampklar igen, som han har udtrykt det.