Ingen planer om at drosle ned

Niels Aage Kjær har skabt en jysk ventil-producent med over 3.200 medarbejdere verden over. 13. december fylder han 70 år.

Fabrikant Niels Aage Kjær.     Privatfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fabrikant er ved at være et gammeldags ord. Men det siger faktisk meget om dem, der stadig er det og selv bruger betegnelsen.

Det er produktion og produktudvikling, fabrikanter lægger vægt på og de driver ofte deres virksomhed på en patriarkalsk facon, hvor ansvaret for medarbejderne og det omgivende lokalsamfund vejer tungt.

Niels Aage Kjær kalder sig fabrikant. Og han lever helt op til betegnelsen. Når han lørdag fylder 70. kan han se tilbage på et langt og spændende liv såvel privat som arbejdsmæssigt.

Som ung ingeniør overtog Niels Aage Kjær i 1970 sin fars maskinværksted, som han igennem årene har udviklet til en global koncern med mere end 3200 ansatte i 77 selskaber verden over. Den familieejede AVK koncern har hovedsæde i Galten ved Århus og er i dag en af de førende producenter af ventiler og fittings til vand- og gasforsyning, spildevandsbehandling og brandbekæmpelse. AVK’s succes skyldes i høj grad Niels Aage Kjær’s passion for at skabe produkter af høj kvalitet kombineret med godt købmandskab, en stærk vilje og en enestående evne til både at have overblik og blik for detaljen. Men det skyldes også, at Niels Aage Kjær med sin smittende energi og drivkraft har formået at finde de rette medarbejdere og samarbejdspartnere.

Niels Aage Kjærs indsats har ført ham vidt, men også gjort ham velhavende. På listen over Danmarks rigeste er han nr. 33 med en anslået formue på 2,7 mia. kr.

AVK er uomtvisteligt en stor del af Niels Aage Kjær’s liv, og han har ingen planer om at drosle ned. Men et generationsskift er måske alligevel på vej. De fire børn, Anne Mette, Pernille, Jacob og Søren arbejder i hvert fald alle i koncernen. Der er ofte talt forretning ved middagsbordet, når hustruen og sparringspartneren Elle Margrethe har dækket op. I de senere er der også kommet børnebørn til. I alt 11, som Niels Aage Kjær prioriterer at være sammen med.

Ved siden af et travlt arbejdsliv og familien bliver der også tid til spille golf, sejle på Silkeborgsøerne, dyrke interessen for kunst, og deltagelse i WWFs naturbevarende arbejde. Også lokalsamfundet får opmærksomhed. En ny sportshal i Galten, hvor AKV har hovedsæde, er bl.a. realiseret med donationer fra den midtjyske fabrikant.