Inficeret af en industribacille

Peter Foss er noget så usædvanligt som fjerde generations industrimand. Han har trådt i de samme fodspor, som hans oldefar Alexander Foss i sin tid satte i dansk erhvervsliv som medstifter af F.L. Smidth. 4. august fylder han 60 år.

Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Navnet Foss er fuld af industrihistorie. Fire generationer af familien Foss har præget danmarkshistorien og dansk erhvervslivs vandring fra bondesamfund til et højteknologisk land. I den krønike er Peter Alexander Foss inficeret af en industribacille som fjerde generation af industrifamilien og anden generation i selskabet Foss A/S. Det selskab, som hans far, Nils, grundlagde i sommeren for akkurat det samme antal år, som de 60, fødselaren fylder 4. august.

Naturligvis er han stolt af slægtens historie, for Peter Foss er meget historieinteresseret helt generelt. Selskabet er i dag verdens førende producent af højteknologisk analyseudstyr til fødevareindustrien. I de seneste fem år har han bestridt posten som bestyrelsesformand for virksomheden.

Som ung stod det Peter Foss frit for, om han ville engagere sig i firmaet, men da han var 28 år, kaldte faren børnene sammen og gav dem et »ultimatum«, har han tidligere fortalt. Hvis der ikke var nogen af børnene, der ville engagere sig aktivt i selskabet, ville han »føle sig frit stillet til at disponere med virksomheden«.

Ikke at Nils Foss pressede sine børn til at gå ind i selskabet, der var mere tale om en stille programmering, der lagrede sig i underbevidstheden af godartet karakter.

Og på samme måde som farfaren 60 år tidligere havde lokket Nils Foss hjem fra USA for at starte Foss Electric, følte Peter Foss »at det var for dumt ikke at prøve«, men også en »forpligtelse«.

Nils Foss ønskede, at selskabet blev i familien, og at børnene en dag overtog.

»Fordi firmaet er værdifuldt. Familieejede virksomheder klarer sig væsentligt bedre end børsnoterede selskaber. Det viser alle undersøgelser,« har Nils Foss tidligere sagt til Berlingske Nyhedsmagasin.

»Peter brød sig vist ikke om at blive promoveret af sin far – at få en direktørstilling på basis af mig. Men jeg kunne se, at han havde evnerne og var ikke i tvivl.«

Dengang arbejdede Peter Foss som markedsingeniør hos Brüel & Kjær. Og som sine tre forfædre er han også uddannet civilingeniør fra Danmarks Tekniske Højskole. Siden læste han HD i finansiering og kreditvæsen på Handelshøjskolen i København.

Året efter, i 1985, begyndte han i familievirksomheden, hvor han blev medlem af direktionen som divisions- og områdedirektør. I 1991 blev han administrerende direktør for Foss.

I modsætning til sin far, der var iværksætteren, er Peter Foss forretningsmanden med det strategiske overblik.

Derimod er det tekniske ikke hans stærke side, selv om familien Foss har lange traditioner i ingeniørernes univers. Peter Foss’ oldefar, Alexander Foss, skabte sammen med Frederik Læssøe Smidth og Poul Larsen cement-eventyret, F.L. Smidth.

Sammen med sine søskende og Nils Foss har familien nedfældet nogle regler for koncernens fremtid. Her er det fastlagt, at familiens ret til ansættelse aldrig må overskygge evnerne, og – ikke mindst – at de vil inspirere deres børn til at løfte arven.

I de senere år har Peter Foss markeret sig som lobbyist og en markant talsmand for netværket for familievirksomheder, Vækst i Generationer, især i forhold til generationsskifte-skatten. Han er næstformand for William Demant Holding, Oticon Fonden og medlem af bestyrelsen for A.R. Holding af 1999 og selskabet Trackman.

Og så er han ivrig jæger – endda storvildtsjæger.