I Muhammed-krisens midte

60 år. Ambassadør Bent Wigotski måtte under Muhammed-krisen flygte fra raseriet i Pakistan og har nu fået udfordrende international opgave.

Bent Wigotski – kan både lytte og træde i karakter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Det er som regel både udfordrende og stimulerende at være dansk ambassadør kloden over. I disse dage for to år siden var det lige en grad eller to for udfordrende for Bent Wigotski. Dengang rigets mand i Pakistan, hvortil han som historie- og islaminteresseret netop have ønsket sig.

Nu oplevede han også islamismen. For sammen med sin kone Birgit måtte han i hast pakke to kufferter med det mest nødvendige og i nattemørket flygte fra ambassaden i Islamabad til et hemmeligt sted. Pakistanere ville brænde bygningen af og helst have fat i ambassadøren som stedfortræder for de formastelige bladtegnere, der havde begået karikaturer af Muhammed til Jyllands-Posten.

Wigotski tog det med den ro, en diplomat også skal have, og parret blev i februar evakueret hjem til Danmark. Hustruen, der er en knøv pige fra Thy, rejste senere til Islamabad og hentede deres personlige ejendele.

Så det er en helt anderledes december i år hjemme i København, hvor han tilmed i morgen kan fejre sin 60-årsdag med en ny udfordring:

Som dansk ambassadør for våbenkontrol og nedrustning blev han lige før jul udpeget til formand for den arbejdsgruppe, som inden for CCW-konventionen hurtigst muligt skal have klaret problematikken med de fandens klyngevåben. Det er en cadeau til det aktive danske diplomati.

Fra USA og Israel til Rusland og alle landene derimellem skal der skabes enighed om at undgå brugen af de upålidelige små bomber, der ikke eksploderer og senere i mange år findes af børn og nysgerrige med fatale resultater. Så det er en barsk opgave, Wigotski har fået med et års frist til at klare.

Men han er også manden dertil, siger kolleger, fordi han både kan lytte tålmodigt og træde i karakter, så det kan høres, når dét er nødvendigt. Og med den glød og munterhed i sindet at vide, hvad Danmark står for.

Wigotskis tilgang til diplomatiet er usædvanlig – lige som han selv er. Han er cand.phil. i samfundsfag fra KU og bevægede sig i EU-kredse i Bruxelles, hvor Birgit og han fandt hinanden, inden han trådte ind i udenrigstjenesten. Ved siden af udeposterne sad han bl.a. i den varme stol som leder af Borgerservice.

Indtil en ny udetjeneste er bastionerne en lejlighed på Christianshavn og fritidshuset ved Bulbjerg i Thy – samt samværet med de to sønner, der begge har officerskontrakt i Hæren.

Et såre enkelt fødselsdagsønske håber ambassadøren går i opfyldelse i det kommende tiår: Lidt mere tid til lystfiskeri.