I dag tager Harrison Ford gerne en birolle

Med film som »Star Wars«, »Indiana Jones« og »Måske Uskyldig« er Harrison Ford en guldgrube for Hollywood. Publikum elsker hans skæve smil og udstråling af humor, smerte og maskulinitet. 13. juli bliver han 75 år.

Harrison Ford er født i Chicago af forældre med blandet irsk-katolsk og jødisk-hviderussisk baggrund. Begge forældre havde tidligere i livet arbejdet med skuespil. På universitetet tog Harrison Ford drama for at slippe af med sin generthed. Foto: EPA/Dan Himbrechts/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Harrison Ford er en mand med en ikke ubetydelig humoristisk sans.

»I dag tager jeg gerne en birolle. Man får tidligere fri fra arbejde, og hvis filmen flopper, så er det ikke min skyld,« har han sagt til det tyske nyhedsmagasin Stern.

I det samme interview fortæller han, at han ikke betragter sine fans som fans, men som kunder.

»Og jeg er meget, meget taknemmelig for, at jeg endnu har kunder. Ja, jeg er rørt over, at varemærket Harrison Ford holder sin værdi. Åbenbart har kunderne haft gode erfaringer med det,« udtalte han for halvandet år siden.

Man kan ikke sige Harrison Ford uden at nævne hans roller som den selvcentrerede Han Solo i »Star Wars« og som den tyrepiskesvingende dr. Henry Walton Jones, Jr., globetrotter og arkælog, i »Indiana Jones«. Men Harrison Ford har også haft begejstrede kunder i mange andre film startende med »Sidste nat med Kliken« (1973) og siden bl.a. »Vidnet« (1985), »Måske Uskyldig« (1990), »Patrioternes spil« (1992), »Flygtningen« (1993), »Air Force One« (1997) og »Blade Runner 2049« (2017).

I 1997 blev Harrison Ford af magasinet Impire udnævnt til nr. 1 på listen over de 100 største filmstjerner i historien, og i 2016 blev han udpeget som den amerikanske filmstjene, hvis film havde den højeste indtjening – 39 milliarder kroner.

Harrison Ford er altså big business, og sådan ser han også sit fag. »Jeg deltager i fremstillingen af et produkt,« sagde han til Stern.

Han er født i Chicago af forældre med blandet irsk-katolsk og jødisk-hviderussisk baggrund. Begge forældre havde tidligere i livet arbejdet med skuespil. På universitetet tog Harrison Ford drama for at slippe af med sin generthed, og det var her, at han fik interessen for at blive skuespiller. Starten var hård. Rollerne var få og små – nogle blev slet ikke krediteret på rollelisten. En overgang arbejdede han som tømrer, og til trods for, at han i dag er en af verdens højest betalte skuespillere, holder han selv af at reparere ting i hjemmet. Han havde bl.a. roller i westerns og var med i TV-serien »Ironside«. Gennembruddet kom med »Sidste nat med kliken« (1973) og den første »Star Wars« (1977).

I fritiden holder han sig i form med tennis og mountainbike. Og så er han en ivrig pilot og har certifikat til både fly og helikopter. I marts for to år siden gik det galt, da han var ude at flyve i et veteran-fly fra Anden Verdenskrig, som fik motorstop. Han måtte nødlande på en golfbane kort efter takeoff fra Santa Monica Airport i Californien. Den dengang 72-årige skuespiller slap nådigt fra uheldet og kunne senere spøge med, at han havde valgt at nødlande på en golfbane, fordi det er det mest sandsynlige sted at finde lægehjælp.

Harrison Ford bor sammen med sin hustru, skuespilleren Calista Flockhart (52), i Los Angeles. Han ejer også en stor ranch i Jackson, Wyoming.