Hvorfor er Dennis Ritter egentlig så god til Touren?

TV2-værten Dennis Ritter måtte på grund af et tabt væddemål cykle til Düsseldorf, hvor starten gik til årets Tour de France. Hvorfor er han egentlig så god til Touren?

Dennis Ritter er perfektionist. Han forbereder sig grundigt, han kender rytterne og ruten – i nogle tilfælde gennemkører han selv dele af etaperne på cykel, inden løbet finder sted. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dennis Ritter er en både ordrig og ordholden mand.

Da han i 2016 for TV2 kommenterede OL fra Rio de Janeiro kom han for skade at sige, at hvis ikke favoritten i 5.000 meterløb for kvinder, ethioperen Almaz Ayana, vandt, så ville han cykle til start-etapen i Tour de France 2017.

Det skulle Dennis Ritter aldrig have sagt. Almaz Ayana ramte muren og missede guldet, og den sidste tirsdag i juni måtte den høje, slanke TV2-vært stige på sin racercykel og tilbagelægge de 737 km til Düsseldorf, som var værtsby for start-etapen.

Dennis Ritter har med stor begejstring kommenteret Tour de France for TV2 siden 2007. Sammen med forfatteren Jørgen Leth og den tidligere professionelle cykelrytter Rolf Sørensen udgør han TV2 Sportens faste kommentatorhold, og de tre supplerer hinanden fortrinligt. Leth leverer det sprogligt fabulerende, Sørensen står for det cykeltekniske, og Ritter klarer både det kolde overblik og den nærværende begejstring, når der opstår dramatiske situationer.

John Jäger, chefredaktør på TV2 Sporten, kalder Dennis Ritter perfektionist. Han forbereder sig grundigt, han kender rytterne og ruten – i nogle tilfælde gennemkører han selv dele af etaperne på cykel, inden løbet finder sted, og han prøver at forudtænke mulige situationer i løbet.

»Det er hans faglige bund. Men hertil kommer, at han som kommentator har en evne til at lade sig begejstre og rive med af det, der sker, og når han så bagefter skal perspektivere, kan han levere den kølige analyse,« siger John Jäger.

Dennis Ritter er ifølge sin chef god til at dele ud af sin viden og hjælpe kolleger, men bagsiden af hans dedikation for cykelsporten er, at han kan have svært ved at acceptere, at mindre løb produceres under knap så gunstige vilkår som det store, forgyldte Tour de France-show.

»Han stiller store krav til sig selv og andre. Hvis han skal kommentere et mindre løb hjemme fra studiet, kan han beklage sig over, at han ikke kan fornemme stemningen, hvis han ikke er på stedet. Han vil gøre alt så godt som muligt,« siger John Jäger.

Dennis Ritter er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000. Efter nogle år på DR Sporten, kom han i 2004 til TV2, hvor han har været siden. Han er fast cykel- og OL-kommentator, men er også som vært på TV2 News.

Jørgen Leth, Rolf Sørensen og Dennis Ritter er blevet et populært trekløver blandt Tour de France-fans. Der er tale om tre forskellige mænd med hver sin stemme, personlighed og viden.

»Tour de France er både sport, teknik, landskaber, natur, kultur og geografi, og her kan man udnytte de tre kommentatorers forskellige kompetencer. Dennis Ritter er dygtigt til at få det mix til at fungere. Han får det bedste ud af Rolf og Leth,« siger John Jäger.

Men fejler Mr. Perfect, alias Dennis Ritter, aldrig? Jo, det skete i 2013, da briten Chris Froome vandt Touren.

»Der var et afgørende øjeblik på Mont Ventoux, hvor han stak af. Der, hvor han reelt afgjorde løbet. Og på det tidspunkt, da han gjorde det, var jeg væk. Jeg var på toilettet. Jeg kunne ikke holde mig, til de var i mål, så jeg spurtede ned og tissede af. Men da jeg kom tilbage, var han stukket af fra de andre og havde afgjort hele løbet. Efterfølgende fik jeg kritik for, at jeg ikke havde talt om, at han så dopingpåvirket ud, da han kørte fra de andre. Men det havde altså en naturlig forklaring. Og det ærgrede mig. Det var virkelig en uheldigt timet tisse-tur,« har Dennis Ritter fortalt Ekstra Bladet.