Hvad ville en kvinde dog i flåden?

60 i morgen. Kommandør Annemette Ruth har med stædighed og kløgt brudt grænser for, hvad kvinder kan som søofficerer.

08navAnnemetteRuth.jpg

Der var engang, da kvinder skulle vise ikke blot mod og klogskab for at blive søofficer, men også stædighed. Det oplevede Annemette Ruth, da hun efter gymnasieårene i Aabenraa ville realisere barndommens drøm om at få et liv i orlogsflåden – lige som hendes far havde.

I morgen kan hun som den første kvindelige kommandør – titlen svarer til Forsvarets oberster – markere sin 60-årsdag og ikke uden stolthed sige til sig selv: Mission accomplished! Både som officer og som bekymret mor til to officerssønner, der har været på skarpe opgaver i Irak og Afghanistan, hvor hun selv har gjort stabstjeneste.

Fjumreårene brugte Annemette Ruth til en karriere som hotelvolontør og merkonom, men smilene blev gemt væk, da hun søgte ind i Søværnet og bad om et ansøgningsskema til officersuddannelsen.

»Jeg fik et tilsendt til konstabeluddannelsen, tænkte det måtte være en fejl og bad på ny om det skema, jeg gerne ville have. Men igen var det konstabelfremtiden, man åbenbart mente, var det rette for mig. Så fik jeg for første og eneste gang lidt hjælp fra min far, der selv var kommandør, og han skaffede det rette ansøgningsskema. Trods loven om ligebehandling tror jeg, at tanken om kvindelige søofficerer var umådelig fjern for mange. Dengang.«

Annemette Ruth gennemførte uddannelsen på Søofficersskolen på Holmen, men efter eksamen fik hun ikke en sabel som mændene, blot en dolk. Sådan. Og hendes køn var i vejen for den sejltid, alle i orlogsflåden ser hen til. Helst med de stålgrå af slagsen.

»Det blev lidt med kadetskibet Møn, isbryderen Elbjørn som opmålingsskib, et togt med inspektionsskibet Fylla under Færøerne og endelig en sæson som administrationsofficer på kongeskibet Dannebrog. Resten har været skrivebordssejlads.«

Hun oplevede virkelig, at hun havde bevæget sig ind i en mandeverden. Med mobning, platheder og sexchikane. Da hun steg i graderne som personelforvaltende leder var hun med til at undersøge omfanget af kønsmobningen. Det blev en pinlig sag for Forsvaret. Alt for mange vidste noget om det, selv voldtægt, men ingen gjorde noget.

Annemette Ruth har dog selv sejlet et mangeårigt partnerskab i sikker havn. Under en NATO-øvelse i 80erne kom hun på krydsende kurs med sønderjyden, orlogskaptajn Viggo Hansen. De blev gift og han kommandør før hun og sluttede med at være jagtkaptajn og fører af Dannebrog i fem år og udnævnt til kammerherre. Deres børn har fart på karrieren, Martin i Søværnet og Thomas hos Gardehusarerne.

Og det var som udsendte til krigszonerne, hun måtte gennemleve ængstelserne dag og nat. Og bad og bad. Som hun i 2009 betroede Berlingske:

»Gud dukker op, når livet er svært, og man leder efter støtte. Når livet ikke er så svært mere, fylder Han ikke så meget, men Gud og jeg er blevet enige om, at det er også i orden.«

I dag supplerer hun: »Samtidig med frygten skulle jeg varetage mine daglige opgaver som officer. Jeg er stolt over, at det lykkedes – med professionalisme.«

Med månedens udgang slutter hendes grænsebrydende karriere og uniformen kan hænges ind i skabet ved siden af gemalens kammerherre dress i hjemmet på Bryggen, hvortil de flyttede efter mange år i Nyboder. Begge som kommandører i 2. potens, nemlig benådet med kommandørkorset.