Hun har sådan en god smag

Nanna Simonsen er madskribent, kogebogsforfatter og altid garant for velsmag, uanset om hun sylter, braser eller bager. 12. december bliver hun 60 år.

Nanna Simonsen har lavet mere end 1.000 opskrifter til Berlingskes læsere. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det tog lidt tid, før Nanna Simonsen var sikker på, at hun skulle bruge sit arbejdsliv på at lave mad, for var det egentlig fint nok? Men efter et par svinkeærinder forbi manuskriptlinjen på filmskolen og studier på arkitektskolen og et job som telefondame indså hun heldigvis, at det var helt fint at lave mad. Det gør hun som kogebogsforfatter, madskribent i B Søndag og andre magasiner, så alle vi andre har glæden af, at hun ikke bare kan lave mad, der smager godt, men også omhyggeligt skriver opskrifter, så de kan gentages i et almindeligt køkken af almindelige mennesker.

Spaghettisovs og dressing

Nanna Simonsen voksede nok op i et hjem, hvor man gik op i mad, og hvor hendes far var kendt for sin spaghettisovs og salatdressing med hvidløg, men hun havde aldrig selv tænkt, at hun skulle leve af at lave mad, for hun var et begavet barn i et hjem, hvor viden var værdsat. Hun gik på arkitektskolen, hvor hun mødte Camilla Plum, og selvom de to ret hurtigt fik succes med mad, var det bare en fritidsinteresse. De to udgav kogebogen »Emma Gad, vi gider ikke« og arbejdede som kogekoner for det bedre borgerskab i København.

Men samarbejdet røg sig en tur, Nanna Simonsen begyndte at lave mad til filmhold og gik selv på manuskriptlinjen på filmskolen, for mad skulle hun ikke lave for alvor. Senere blev hun ansat på Information som telefondame, hvilket hun elskede. Hun fik tilbudt en madklumme, men det var først, da Søren Frank lokkede hende til Berlingske, at hun blev enig med sig selv om, at det var godt nok at lave mad, sådan for alvor - og på fuld tid.

Gastronomisk hæderspris

Siden da har hun udgivet otte kogebøger, fået det Gastronomiske Akademis hæderspris for bogen »Smørrebrød«, der helt skandaløst ikke kan købes længere. (Opåb til nogen: Genudgiv den nu! Undertegnede har brugt alle opskrifter i den, og alt smager vidunderligt.)

Alene for Berlingske har hun lavet over 1.000 opskrifter. De spænder fra sprøde småkager til solide stege, asiatiske supper til asier og sylte, men bærer alle samme kendetegn: de smager godt, og ikke mindre vigtigt, de er grundigt gennemarbejdede, så de kan gentages hjemme på køkkenbordet med succes.

Nanna Simonsen er gift med Ole Knudsen, der er udviklingschef på Gyldendal, og parret bor dels i Indre By og dels i sommerhuset på Møn. Begge steder laver hun naturligvis dejlig mad.