Hun har fulgt tidsånden før så mange andre

Karen Jespersen er som journalist og politiker vandret smidigt fra det yderste venstre til den blå side med sin islamkritik.

Karen Jespersen indledte sin politiske karriere på venstrefløjen, men er med årene rykket længere og længere mod højre.Arkivfoto: Kim Haugaard Fold sammen
Læs mere

Sikken rejse, Karen Jespersen kan se tilbage på i dag på sin 70-årsdag. Som politisk og journalistisk ikon, der har taget turen fra den yderste venstrefløj i VS via Socialdemokratiet til det blå segment som Venstre-minister – og nu sammen med sin mand, Ralf Pittelkow, runder karrieren af som udgiver af den netbaserede islamkritiske Den Korte Avis.

Hvem er hun egentlig, har mange spurgt gennem tiderne. Det bedste svar findes nok i Piet Heins lille perle:

Lille kat! Lille kat!

Lille kat på vejen!

Hvis er du. Hvis er du?

Jeg er sgu min egen!

At tage skæbnen i egen hånd kom via opvæksten i arbejderhjemmet på Nørrebro og det politiske liv i gymnasiet og på Københavns Universitet, hvor hun blev cand.mag. i historie og arkæologi. Men det var ikke vejen, i stedet blev hun selvlært journalist som redaktør af Politisk Revy, politisk reporter på Information og på TV-avisen, indtil hun meldte sig ind hos S. Da blev hun fluks fjernet fra skærmen.

Derefter ventede Folketinget med ministerposter under Poul Nyrup som social- og indenrigsminister. Men hendes udtalte skepsis mod for mange indvandrere – hun luftede ideen om at samle de kriminelle af dem på en øde ø – betød kollegial kulde mod Ø-Karen.

Derpå udmelding og et par år senere et skift til Venstre, hvor det under Anders Fogh også blev til to poster som social-, ligestillings- og velfærdsminister. Mens socialdemokraterne gelinde overtog hendes kritiske syn på indvandringen.

Den fik virkelig bund, da hun og ægtefællen fra deres idylliske hus i Dragør udgav deres påfund, en avis på nettet, hvor kritikken af islam er et fundament, som det har været i parrets bøger.

God til at vælge det rette tidspunkt

Karen Jespersen har i sit dna sansen for at vælge det rigtige tidspunkt, der giver omtale. Som da hun i 1970 som VSer iført bredskygget hat erobrede talerstolen fra Thomas Nielsen på Rådhuspladsen for at kræve ligeløn til kvinder. Eller da hun som TV-journalist tog det hårde arbejde i to dage i en vuggestue med »mannagrød, lortebleer, fingermaling og babysprog« – for at protestere mod et V-forslag om at halvere personalet.

Karen Jespersen har i sine politiske år altid været let tilgængelig for medierne, men er nu blevet meget mere restriktiv. Til forslaget om en telefonisk kaminpassiar kom beskeden: »Desværre nej – jeg har mistet gnisten til at snakke med medier og er gået helt død i at tale om mig selv.«

Fridage findes ikke på Den Korte Avis. Redaktionen er i dagens anledning midlertidigt forlagt fra Dragør til parrets jyske sommerresidens med udsigt over Vesterhavet.