Hun giver TV-værterne gode råd med på vejen

Lise Mühlhausen har i en årrække trænet TV-værter. Hendes bedste råd: Man skal finde den version af sig selv, der passer bedst til udsendelsen.

Lise Mühlhausen fylder 50. Foto: Pter Mühlhausen Fold sammen
Læs mere
Foto: Lise Mühlhausen

Sidste år blev Lise Mühlhausen selvstændig, og hun lever nu af at træne TV-værter, erhvervsledere og forskere i kommunikation og performance.

Logisk nok, for det er det håndværk, som hun kalder det, hun som lønmodtager har levet af i godt to årtier.

Fra 2008 til 20016 var hun ansvarlig for uddannelsen af DRs TV-værter, bl.a. Kåre Quist, Ask Rostrup, Signe Molde, Stéphanie Surrugue, Lise Rønne, Lars Mikkelsen (Historien om Danmark) og Sofie Linde (X Factor) er blevet trænet af hende.

»Det vigtigste for en TV-vært er at finde sig selv i den rolle, man er tildelt. Jeg har f.eks. trænet Kåre Quist, og han har skullet finde den version af sig selv, der passer bedst til så forskellige programmer som TV-avisen og Året der gik. Værterne skal også tænke på hvilke værdier, de gerne vil tilføre rollen, f.eks. humor, varme, objektivitet, autoritet og troværdighed, og det er ikke det samme for alle værter,« siger Lise Mühlhausen, der har været med til at professionalisere værts-faget i DR.

»Lige som det tager 10.000 timer at blive en god skuespiller, sportsmand, forretningsmand osv. tager det også 10.000 timer at blive en god vært. Rutine, træning og feedback tilsat personlig charme, autentisk ageren og tydelige empatiske evner er formlen for den gode vært. Som vært skal du have noget på hjertet. Hvad er din motivation?« lyder hendes råd.

Folkekært talkshow trækker stikket

Lise Mühlhausen er uddannet cand.mag. i psykologi og dansk, men begyndte allerede i studietiden at arbejde med TV. Først var hun i praktik på den nu lukkede Kanal 2 og siden 1993 på DR, hvor hun selv har været vært på kulturprogrammet Viva og Temalørdag. Inden hun blev huslærer for DRs TV-værter, var hun redaktør på Aftenshowet.

»Grundlæggende er det vigtigt, at en TV-vært er tryg ved sin rolle, og at vedkommende finder den version af sin personlighed, der passer bedst til programmet. Stemme, krop og budskab skal hænge sammen. For langt de fleste er det grænseoverskridende at være på TV, tale foran en forsamling eller holde en tale. Vi bliver nervøse, taler for hurtigt og ved ikke hvordan vi skal gå og stå. Sådan er det også for de fleste TV-værter, når de starter. Mit råd er at få værktøjer til at blive tryg« siger Lise Mühlhausen.

Hun er gift med skuespilleren og foredragsholderen Peter Mygind, som hun deler hjemmekontor med. De bor i en stor villa i Charlottenlund, der fungerer som et familiekollektiv.

»Min mor bor på 2. sal, min store søn og hans kæreste (parret har to sønner, red.) flytter snart ind, og Peters mor (skuespillerinden og teaterdirektøren Jytte Abildstrøm, red.) kommer ofte og bor her,« siger Lise Mühlhausen.

Hun starter dagen med at hoppe i træningstøjet, og derudover bruger hun gerne tid ved klaveret. Den runde dag bliver fejret sammen med familien, men senere på foråret skal de 50 år fejres med en kæmpefest.