Hun er kaptajn med ansvar for 3.000 liv

Inger Klein Thorhauge er en af de yderst få kvinder, som er kaptajn på et stort krydstogtskib. Det begyndte med et job som stewardesse.

Når Inger Klein Thorhauge ikke er til søs, passer hun mand, hus og have hjemme i Svendborg.Foto: Cunard Line
Læs mere
Fold sammen

Inger Klein Thorhauge er af de efterhånden sjældne eksempler på et menneske, der har arbejdet sig op fra bunden af og er sluttet på toppen – i dette tilfælde som kaptajn på store internationale krydstogtskibe.

Hun startede som 16-årig med et fritidsjob som stewardesse og rengøringsassistent på fragtskibe, og selv om hun, der er født og opvokset på Færøerne, ikke havde planer i den retning, blev hun så glad for livet til søs, at det var den vej, hun gik. Godt nok havde hun som ung været med sine mindre brødre og sin far, der arbejdede som ingeniør i den færøske fiskeflåde, med ude på fiskerskibe, men dengang gik hendes planer ikke i maritim retning – de gik snarere i retning af børn og familie.

Men fritidsjobbet til søs gav hende blod på tanden, og i 1989 flyttede hun til Danmark for at blive elev hos DFDS Scandinavian Seaways i København. Her arbejdede hun sig op gennem graderne og bestod i 1994 den krævende kaptajn-eksamen. De følgende tre år arbejdede hun på bl.a. færger og handelsskibe. I 1997 følte hun, at hun havde brug for forandring og sendte ansøgninger til forskellige krydstogtselskaber og fik job på det britisk-amerikanske Cunard Line, hvor hun frem til 2004 sejlede med en række af selskabets skibe. 2004-2005 fik hun hos Princess Cruises ansvaret for sikkerhed og træning på den nye luksus-krydstogtliner »Queen Mary 2«, mens det var under bygning i Frankrig, hvorefter turen gik til Miami i Florida, hvor hun for Cunard Line arbejdede med havneplanlægning, opbygning af en sikkerhedsorganisation og indkøring af et af selskabets nye store skibe. I 2010 blev hun kaptajn på »Queen Victoria« og var dermed Cunards første kvindelige kaptajn. »Queen Victoria« er et fuldblods krydstogtskib med pools, teater, biograf, restauranter og meget andet. Det kunne lyde som et eksotisk og selskabeligt liv, men det er et benhårdt job med ansvar for en besætning på 1.003 og op til 2.000 passagerer. Udover de krævende opgaver med ansvar for sikkerhed, ledelse og planlægning, stiller jobbet som krydstogtkaptajn store krav til menneskelige kompetencer.

Hus og have i Svendborg

»Det bedste ved jobbet er at modtage positive kommentarer om rejserne. Jeg kan lide at se, hvordan mandskabet trives, når de opfylder de professionelle mål,« har hun sagt i et interview med britiske The Telegraph. Her fortalte hun også, hvad hun bruger fritiden om bord til: At se TV og strikke sweaters, som jo er tradition på Færøerne!

Inger Klein Thorhauge bor i Svendborg, når hun ikke er på havet. Hun bruger fritiden på sit hus og sin have. Fritiden går også med at spille saxofon, gå til koncerter og være sammen med familie og venner, særligt med at være faster for sine to brødres seks børn.