Hun er i tæt parløb med Kronprinsessen, men kunne ikke drømme om at sige »du«

Helle Østergaard kæmper side om side med kronprinsesse Mary med det mål at stoppe mobning. »Voksne mennesker skriver til os og siger tak for vores arbejde.«

Kronprinsesse Mary og Maryfondens direktør Helle Østergaard under Fri for Mobberi 10-års konference i Docken i København tirsdag den 7. november 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

SMS’er og faste ugemøder med Kronprinsesse Mary er en del af hendes job.

Men når de taler sammen, kunne hun ikke drømme om at sige »du, Mary«. Og det passer direktør i Mary Fonden, Helle Østergaard, rigtig godt. For hende er det helt naturligt at udtrykke sig langt mere formelt som f.eks.: »Foretrækker Kronprinsessen, at…«

»I begyndelsen skulle jeg virkelig koncentrere mig meget om tiltaleformen. Men jeg vænnede mig hurtigt til det, og jeg tænker aldrig over det mere. Det er nemmest sådan, for så taler vi på den samme måde, uanset om vi er alene, eller der er andre til stede. Men det ændrer overhovedet ikke på, at vi også griner sammen og har det sjovt og afslappet,« siger Helle Østergaard, der fylder 50 år fredag.

Hun har været i Mary Fonden, siden sekretariatet på dengang to personer blev oprettet i september 2007. De første år som projektchef, men de seneste syv år som direktør og daglig leder af de nu i alt 11 ansatte på sekretariatet i Amaliegade.

Mary Fonden er ikke en klassisk fond, man kan søge støtte fra. I stedet udvikler fonden projekter, der skal bekæmpe social isolation. Fonden er mest kendt for sit arbejde mod mobning – især for programmet »Fri for mobberi« i daginstitutioner og skoler – men fonden har også to andre fokusområder; vold i hjemmet og ensomhed.

Helle Østergaard i Mary Fondens smukke lokaler i Amaliegade, få skridt fra Amalienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

Mary Fonden er også anderledes, fordi den har en kongelig, arbejdende bestyrelsesformand. Og det giver både nogle oplagte fordele, men også begrænsninger.

»Kronprinsessen har en stærk og vigtig stemme i Danmark, og det retter projektørlyset mod vores projekter. Det er en stor styrke for os. Men selvfølgelig er der også nogle hensyn, der skal tages. Vi går f.eks. ikke ud og retter kritik mod institutioner eller myndigheder. I stedet arbejder vi meget faktabaseret med oplysning og vejledning,« siger Helle Østergaard.

»Mobning forsvinder desværre ikke på et par år«

I starten var det intentionen, at Mary Fonden ville arbejde med mobning i nogle år og derefter neddrosle indsatsen og kaste sig over nye områder. Men den strategi er droppet.

»Da vi først kom i gang, fandt vi hurtigt ud af, at det ikke gav mening. Vi er blevet klogere, og jo mere vi har fordybet os i mobning, des mere har vi fundet ud af, at der er brug for os. Mobning forsvinder desværre ikke på et par år eller ti,« siger Helle Østergaard.

Mary Fonden indgik i 2016 i en alliance med Børns Vilkår og Red Barnet med det mål at stoppe mobning i grundskolen. Selv om antallet af børn, der bliver mobbet, har været faldende de senere år, er det nok stadig en temmelig ambitiøs vision.

»Det er en vision, og vores håb om at lykkes bliver styrket i takt med, at vi får delt viden og oplysning til børn, forældre, pædagoger og lærere.«

Et arbejdsliv, der er fyldt med de helt tunge dagsordener som mobning, vold i hjemmet og ensomhed, lyder ikke umiddelbart opmuntrende, men det er ikke at mærke på Helle Østergaard. Hun er ét stort smil og har let til en herlig, lidt hæs latter. Selv om direktørjobbet sluger mange timer, er det da også meget givende.

»Voksne mennesker skriver til os og siger tak for vores arbejde. Det kan være ældre mennesker og folk, der er i 50erne eller 60erne. De fortæller om den mobning, de var udsat for i deres skoletid, og hvordan oplevelserne har præget deres liv. De bliver stadig meget berørte af det, og det er nogle beretninger, som gør et dybt indtryk.«