Hun er helt usædvanlig

Cyndi Lauper er en af USAs mest prisvindende sangskrivere og sangere på trods af en barndom med misbrug. 22. juni fylder hun 60 år.

Cyndi Laupers liv har ikke altid været lige nemt.   Foto:Slaven Vlasic Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cyndi Lauper, der bliver 60 år, markerer denne sommer også, at det er 30 år siden, at hendes solo debut-album, She’s So Unusual, udkom.

Cyndi Lauper har i mere end tre årtier gjort sig gældende som sanger, sangskriver, skuespiller og aktivist for bøsser og lesbiskes rettigheder. Hendes første solo-udgivelse i 1983 blev tilmed en stor kommerciel succes, der udløste fire top-fem hits på Billboards Hot 100, numrene Girls Just Want to Have Fun, Time After Time, She Bop og All Through the Night.

Ikke alene var det første gang i pop-historien, at en kvindelig pladedebutant satte sig på fire af de fem øverst placerede numre på den amerikanske hit-liste, men Cyndi Lauper modtog også en Grammy i kategorien Best New Artist i 1985. Hun fulgte succesen op med albummet True Colors i 1986, fra hvilket to af numrene strøg til tops på top-100. Det var foruden titel-nummeret True Colors, Change of Heart, der lå som nummer 3, da det lå højest placeret. Også ved Grammy-uddelingen i 1987 var hun nomineret i to kategorier.

Siden 1989 har hun udgivet ni studie-indspillede albums, der af musik-kritikken har fået blandede modtagelser. I 2010 udsendte hun det ligeledes Grammy-nominerede album, Memphis Blues. Det blev årets mest succesfulde blues-udgivelse på Billboards liste, hvor den lå uafbrudt nummer 1 i 13 uger.

I 2011 udgav Cyndi Lauper sin selvbiografi, der blandt andet skildrede sangerindens kamp med eftervirkningerne af, at hun var blevet misbrugt som barn og i perioder led af svære depressioner. Bogen strøg til tops på New York Times’ bestseller-liste.

Senest har Cindy Lauper her i 2013 færdiggjort arbejdet med at skrive både tekst og musik til Broadway-musical’en Kinky Boots, der blev nomineret til ikke færre end 13 Tony-priser. Det blev til seks priser ved uddelingen, bl.a. de prestige-fyldte for bedste musical og bedste musik. Her skrev hun igen historie som den første kvindelige komponist, der modtog en Tony.

I sin karriere har Cyndi Lauper hidtil udgivet mere end 40 singler og har solgt mere end 20 millioner plader og 50 millioner albums. Og foruden Grammy- og Tony-priser har hun vundet Emmy-priser, MTV-priser, Billboard- og AMA-priser. Som sådan er hun en af kun 20 amerikanske kunstnere, der har modtaget både Grammy-, Emmy- og Tony-priser.

For at markere 30-året for udgivelsen af solo-albummet tager Cydi Lauper denne sommer på turné i både USA og Australien og på set-listen er et miks af fan-favoritter og samtlige numre fra She’s So Unusual.