Hun elsker det absurde

Det var en skolekomedie, der gav Maria Vinterberg smag for teatret. 26. august fylder hun 50 år.

Maria Vinterberg. Foto. Robin Skjoldborg Fold sammen
Læs mere

Egentlig ville hun have været havbiolog. I stedet blev Maria Vinterberg teaterinstruktør, og siden 2012 har hun siddet i chefstolen på det lille intimteater på Vesterbro, Teatret ved Sorte Hest.

Kærligheden til teatret opstod i gymnasietiden, hvor en skolekomedie gav hende lyst til at blive skuespiller. Men hun opdagede hurtigt, at teatret rummer så mange andre muligheder end selv at stå på en scene. Hun blev assistent for instruktøren Peter Langdal og senere for Sam Besekow, hvor hun bl.a. arbejdede sammen med den senere skuespilchef på Det Kongelige Teater, Emmet Feigenberg.

Sin debut som instruktør fik hun med den spanske poet García Federico Lorcas erotiske kammerspil, »Don Perlimplins kærlighed til Belissa«, som hun satte op på Betty Nansen Teatrets balkonscene sammen med Trine Dyrholm, der stadig gik på teaterskolen. Siden er det blevet til en lang række produktioner på forskellige københavnske teatre. Gennembruddet kom med opsætningen af Bo hr. Hansens »En verdensomsejling under bordet« på Café Teatret i 1996, der senere også blev til TV-teater. Andre milepæle i karrieren er trilogien »Mr. Nice Guy«, »Enden er nær« og »Gæster fra Rødby« med brødrene Lund Madsen på Bellevue Teatret, »Rundt på gulvet« og »Åsted« af Naja Marie Aidt og Samuel Beckets »Slutspil«.

Især det absurde teater har Maria Vinterberg altid haft en stor forkærlighed for. Senest satte hun i 2014 Beckets »Glade dage« op med sin forgænger i chefstolen på Sorte Hest, Maria Stenz, i hovedrollen. Og lige nu er hun i gang med at instruere forfatteren Peter Nordals helt nyskrevne absurde drama, »Godnat Albert«, der ifølge foromtalen er kulminationen på Maria Vinterbergs ambition om at skabe ny dramatik specielt udviklet til Sorte Hest. »Godnat Albert« får urpremiere 16. september.

Maria Vinterberg voksede op i en lettere kaotisk familie, der flyttede fra by til by – Næstved, Ringsted, Kalundborg og Haslev. I alle de provinsbyer, hvor hun boede, var hun »det mærkelige barn«, der talte om hemmelige verdener og gik i alt for store sko. Sit velkendte efternavn har hun fra det 17 år lange ægteskab med filminstruktøren Thomas Vinterberg. De mødtes, efter at hun som teenager var flyttet til København, og giftede sig, da hun var 21 og han blot 19 år gammel. Sammen har de døtrene Nanna og Ida. Parret gik fra hinanden i 2007.

Udover det daglige arbejde som teaterchef og instruktør går Maria Vinterberg op i samfundsforhold og holder sig bredt orienteret om, hvad der sker inden for litteratur, film, musik og teater. Fritidsinteresserne er bl.a. international politik, engelsk fodbold, franske og svenske film, rejser, religion, norsk humor og feminisme.