Hotellet er som et teater

Koncerndirektør Malene Friis planlagde et år i udlandet, men flyttede først hjem efter 14 år.

Malene Friis har engang i New York City været med til at rydde en række hotelværelser for senge, fordi Swazilands kongefamilie ønskede at sove på gulvet. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Da Malene Friis var færdig med sin studentereksamen fra Marselisborg Gymnasium, satte hun kurs mod udlandet.

»Efter studentereksamen ville jeg ud og se lidt af verden. Planen var, at jeg efter et år som au-pair i Rom skulle søge ind på Journalisthøjskolen,« siger Malene Friis. Det ene planlagte år i udlandet blev dog til langt mere end det. Hun fortsatte til Asien og blev fascineret af hotelbranchen og tænkte, at det ville være et fag, som hun kunne »rejse med«, og der gik da også 14 år før, hun bosatte sig i Danmark igen.

I dag er hun koncerndirektør i Arp-Hansen Hotel Group, et job hun har haft i otte år. I gruppen, der er Københavns største hoteludbyder, er der 11 hoteller, og Malene Friis er ansvarlig for driften på et strategisk niveau. Hun er i tæt dialog med hotellernes direktører og er ansvarlig for stabsfunktionerne inden for indkøb, teknik og HR.

»Bag kulisserne er hoteller som en lille by med mange faggrupper, ofte af forskellig etnicitet, der skal spille sammen som et team. Det er som på et teater – en god forestilling er oftest resultatet af et godt team bag kulisserne, for stemningen smitter af,« siger Malene Friis.

Swazilands kongefamilie sov på gulvet

På den internationale front nåede hun at arbejde hos Holiday Inn i Hong Kong, Hilton i Seoul, Intercontinental i New York og Radisson SAS i Bruxelles. Det supplerede hun med studier i hotelmanagement på Institut International Maxim’s de Paris og Cornell University i New York. I dag drømmer hun ikke længere om at arbejde i udlandet.

»Jeg er glad for at have boet i udlandet og oplevet så mange forskellige lande og kulturer. Jeg kan se kontrasterne og værdsætter Danmark i endnu højere grad end før og sætter pris på f.eks. de skiftende årstider. Det er hverdagene, der er flest af, og de er mere ukomplicerede i Danmark. Jeg bor tæt på København, som betyder, at jeg hurtigt kan komme ud og opleve mere af verden i ferierne, og det dækker eventyrlysten rigeligt,« siger Malene Friis, der dog stadig tænker tilbage på oplevelser fra det internationale hotelmiljø, der ikke altid var helt ukompliceret.

»Jeg var på et tidspunkt ansvarlig for relationerne til gæsterne under et stort FN-topmøde i New York, og hotellet var vært for hele 20 statsoverhoveder. Frankrig var på det tidspunkt upopulær grundet nogle atomprøvesprængninger, så flere af vores øvrige delegationer ønskede, at vi fjernede den franske vin fra minibarerne. Franskmændene derimod ønskede Orangina i minibaren. Samtidig måtte det franske statsoverhoved ikke møde det algieriske statsoverhoved i elevatoren eller lobbyen, for de havde også en konflikt kørende. Alle værelserne, som Swazilands kongefamilie boede i, og det var mange, skulle tømmes for senge, da de ønskede at sove på gulvet,« fortæller Malene Friis.

Da hun vendte hjem til Danmark i 1999, blev hun hotelchef på Scandic Copenhagen, og fire år senere kom hun til Arp-Hansen Hotel Group som hoteldirektør, først på 71 Nyhavn og siden på The Square på Rådhuspladsen. I dag har Arp-Hansen mere end hvert femte hotelværelse i hovedstaden.

Malene Friis er medlem af bestyrelsen i Foreningen Østifterne og sidder i repræsentantskabet i HORESTA.

Fritiden er helliget vennerne, hjemmet, familien og hunden i Allerød, hvor naturen nydes i fulde drag.