Hollywoods tredje Godfather nægtede at skifte navn

Andy García blev tilrådet at skifte navn, hvis han ønskede en karriere som Hollywood-skuespiller. Han afslog – og nåede toppen alligevel.

Andy Garcia .Foto: EPA/CJ GUNTHER Fold sammen
Læs mere

Forud for dette års Oscar-uddelinger rejste der sig en voldsom debat i USA om nomineringen af skuespillere til den fineste filmpris af dem alle. Under hashtagget #OscarsSoWhite kritiserede adskillige prominente skuespillere, filmfolk og politikere, at ikke en eneste ikke-hvid skuespiller var fundet værdig til en nominering.

Cubansk-amerikanske Andy García blandede sig ikke i debatten, men den snart 60-årige Hollywood-stjerne er en af dem, der har oplevet, hvordan navn og hudfarve kan være en hindring for roller i filmbyen.

Da han i slutningen af 1970erne søgte skuespiller-lykken i Hollywood, blev han af flere agenter opfordret til som det første at ændre sit spansk-klingende navn, hvis han ville slå igennem. García affejede ideen, fortalte han Huffington Post for et par år siden:

»Jeg har altid følt, at hvis jeg ændrede mit navn, ville jeg miste muligheden for at lægge noget personlighed i mit arbejde. Det ville på en måde være at forråde mit arbejde og mit indre jeg.«

García ser ikke sig selv som et latino-skuespiller, har han udtalt, og han har da også spillet en række roller, der intet har med hans ophav at gøre. Men det er ikke til at komme uden om, at både hans gennembrud som skuespiller og hans ubetinget største rolle som skuespiller kom i to film, hvor han er castet som latino.

Gennembrudsrollen kom som italiensk-amerikanske George Stone i Brian De Palmas gangster-epos »De uovervindelige« fra 1987, og rollen, som de fleste formentlig husker ham for, er den som italiensk-amerikanske Vincent Santino Corleone (Mancini) i Francis Ford Coppolas »Godfather III« (1989). Sidsnævnte indbragte ham meget apropos #OscarsSoWhite-debatten en Oscar-nominering – uden at det dog udløste en af de eftertragtede statuetter

Hudfarve og efternavn eller ej, Garcías evner som skuespiller er uomtvistelige. Han hører i dag til en af de etablerede stjerner, og har siden gennembruddet haft roller i alt fra kærlighedsfilm til politi-thrillers – og i 2000erne som skurk i de charmerende »Ocean’s Eleven« og »Ocean’s Twelve«.

Andy García er født på Cuba, men familien flyttede til Miami, da han var fem år gammel for at undslippe Castro-diktaturet. Sidstnævnte har García adskillige gange åbent kritiseret og efterlyst frie valg i Cuba. Han er gift og har fire børn.