Holger Juul Hansen er død

Skuespilleren kendt som bankdirektør Varnæs i »Matador« og overlæge Moesgaard i »Riget« døde tirsdag aften.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespilleren Holger Juul Hansen er død, 88 år gammel. Det erfarer Berlingske.

Holger Juul Hansen havde en stor karriere bag sig på både teater, film og tv. De fleste af os husker ham nok bedst som bankdirektør Hans Christian Varnæs i 'Matador' eller som den virkelighedsfjerne overlæge Moesgaard i Lars Von Triers 'Riget'.

Holger Juul Hansen fik Bodilpriser for sine præstationer af begge serier om Riget. Han var Ridder af Dannebrog.

Den seneste tid har skuespilleren kæmpet med sygdom. I efteråret - netop som Matador igen løb over skærmen - blev han indlagt med lungebetændelse.

Her er hvad Berlingskes Me Lund skrev om Holger Juul Hansen i forbindelse med hans 80 års fødselsdag i 2004:

- Når Malene Schwartz' neurotiske Maud gik op for at lægge sig med sin migræne, var det altid Holger Juul Hansens udglattende bankdirektør Varnæs, der måtte klare ærterne i 'Matadors' borgerstue.

Det gjorde han med den pæne mands let befippede ridderlighed efter instruktøren Erik Ballings stikord: 'Bankdirektør Varnæs er en pæn mand, men ikke så pæn, at det gør ondt'.


Netop fordi Holger Juul Hansen havde blik for sprækkerne i den pæne facade, gjorde han figuren troværdig. Og man anede, at denne mand trods gode hensigter aldrig nåede helt på bølgelængde med det moderne - en glimrende studie i den samvittighedsfulde samfundsstøtte, der aldrig formåede at – ville? - bryde ud af etikettens trygge fængsel.

Man kunne forledes til at tro, at denne karakteristik samtidig var sandheden om skuespilleren Holger Juul Hansen, der for otte år siden udgav sine erindringer 'Det må aldrig blive sølle'. Her var han glad for det hele: sine to ægteskaber, først med den noget ældre Else-Marie, siden med den langt yngre solodanserinde Inge Juul Hansen, og for sin karriere – inklusive læretiden i Taga Isenkram og elevtiden på Alliencescenerne 1946-48; han var tilfreds med alle sine roller, klassiske og moderne, små og store mellem hinanden på Aalborg Teater, Odense Teater, AlléScenen, Aveny-Teatret og Det Ny Scala med de to sæsoner sidst i 1950erne på Det Ny Teater, hvor han for alvor slog igennem som en alsidig dramatisk skuespiller – endda med flair for musicalen.


Og om tiden på nationalscenen hed det med en typisk formulering: 'Jeg har aldrig fortrudt de 27 år, jeg blev på Kongens Nytorv. Jeg har heller ikke fortrudt, at jeg i 1987 sagde farvel og tak'.

De senere års turnéer med foredrag og causerier, som Holger Juul Hansen overkommer efter at have overvundet kræften på stemmebåndene for nogle år siden, kom af gode grunde ikke med i erindringerne, hvori den pæne mand opretholdt facaden - til kritikkens ærgrelse. Den vil jo bestandig overraskes, udfordres, og forventede at blive det efter hans prægtige præstation som den vittigt optimistiske dr. Moesgaard, ham med det håbløse Operation Morgenluft-projekt, i Lars von Triers 'Riget'. Her kom den noble galskab helt ud af sprækkerne i en prægtig præstation, der viste, at scenens ridder kan øse af et rigt facetteret erfarings- og følelsesregister – når han synes lejligheden er passende.

Hvordan husker du Holger Juul Hansen? Del dine minder i kommentarfeltet herunder: