Hoffets juridiske vogter

60 år: Henning Fode fik som rigsadvokat et jobtilbud, der ikke kan søges – som Dronningens kabinetssekretær. Og det trives han med – af og til med kården ved sin side.

Henning Fode – eminent til både jura og finere madlavning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Det er ikke en stilling, der kan søges efter opslag, man bliver bare »efter relevante konsultationer« tilbudt at blive Dronningens kabinetssekretær. Det skete på et møde, som Henning Fode troede gjaldt en straffesag.

Han blev både glad og beæret og sagde ja tak sidste år til at afløse Eilschou Holm i Det gule Palæ. Og samtidig fulgte udnævnelsen til kammerherre og ordenssekretær

Nu havde han været rigsadvokat i 12 år, nærmede sig de 60 år – han fylder i morgen – og der var udsigt til 10 år mere som rigets øverste anklager, et job han kunne forfra og bagfra.

En omvæltning blev det – fra altid at være på og til rådighed for pressen til den mere diskrete og tilbagetrukne gerning som Dronningens juridiske rådgiver og bindeleddet mellem regering og statsoverhoved.

Dronningen skal opdateres om de politiske strømninger og vejledes, så hun i sit virke og i sine taler ikke i politisk henseende kan tages til indtægt for nogen eller noget i ind- og udland.

Lovudkast forelægges, statsråd forberedes og gennemføres, ordensvæsnet administreres, og før hver regeringsdannelse er han nøgleperson, hvis der kommer en dronningerunde. Trods Khaders trusler blev en sådan ikke nødvendig efter novembervalget; Fode har den første til gode.

Og så overvåger han audienserne, der får en stadig større søgning især fra bredere kredse. Har alle nu husket at få de hvide handsker på? Ellers kan der i nødsfald lånes...

O.k. at være systemets mand
Henning Fode har altid haft prædikatet at være systemets mand. Det har han været tilfreds med – for systemet er godt – velopdraget som han er i Justitsministeriet som en af den navnkundige departementschef Niels Madsens skarpe drenge. I øvrigt forsynet med et let teflonlag, behagelig i samarbejde og med mere end et stænk humor.

Denne slår helt igennem i venneskaren og i samlivet med den travle viv, Anni, centerdirektør i Udlændingeservice.

Henning Fode cykler som før på job hver dag fra Østerbro, hvor det i øvrigt er ham, der regerer i køkkenet. Og det gør han så godt og raffineret, at han – siger vennerne – faktisk en dag ville kunne afløse Hoffets kok uden at regentparret ville bemærke dalende niveau.

Som rigsadvokat nød Henning Fode, at uniformen forlængst var afskaffet dér. I det nye job hører en sådan til ved officielle lejligheder. Med kårde, vajende sorte fjer og det hele – til de to voksne døtres fryd. Far er flot!