Hjertet banker for velgørenhed

Thomas Rud Adam­sen grundlagde i 1983 smykke­virksomheden Pilgrim. I dag arbejder den idérige iværksætter mest med CSR.

Thomas Rud Adamsen var med til at udvikle Pilgrim-smykker. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

Det er 33 år siden, at Thomas Rud Adamsen, der fylder 60 år 13. oktober, stiftede smykkevirksomheden Pilgrim sammen med sin daværende kæreste. »Back in forgotten days« som iværksætteren selv udtrykker det.

De glemte dage er måske langt væk, men en 60 års fødselsdag giver anledning til at se tilbage på bedrifterne.

Det begyndte egentlig lidt ved et tilfælde. Thomas Rud Adamsen og hans kæreste solgte smykker på Strøget i København for at tjene penge. De læste etnografi på universitetet, og de rejste og blev inspireret.

I 1990erne udviklede Pilgrim sig imidlertid til mere end blot handel. Parret begyndte at designe deres egne smykker, og Pilgrim voksede og fik egne butikker. I dag er der flere end 30 butikker i Danmark og 60 på verdensplan.

Producerer ideer på stribe

I 2001 indledte Pilgrim et samarbejde med Læger Uden Grænser, hvor fortjenesten på smykker produceret til formålet gik til organisationen. Senere etablerede Thomas Rud Andersen en ulandsfond, som støtter børn og unge i Afrika.

I det hele taget banker den idérige iværksætters hjerte for Corporate Social Responsibility, CSR, og velgørenhedsorganisationer. Blandt andet sidder han i bestyrelsen i organisatioen YouMe Shopping, som samarbejder om markedsføring med virksomheder, der gerne vil vise et socialt ansvar.

En ægte iværksætter stopper aldrig med at få ideer, og Thomas Rud Adamsen er da også kendt for at generere massevis af ideer – nogle bliver til noget, andre gør ikke. Sidste år stiftede han firmaet Ruddude, som skal sælge blandt andet tøj på nettet – tøj, som en mand på 60 kan lide. Hvor langt han kommer med det projekt må tiden vise.

Thomas Rud Adamsen sad indtil marts sidste år i Pilgrims bestyrelse, men han er ikke længere involveret i smykkevirksomheden. Han danner heller ikke længere par med sin medstifter på den private front. Men sammen nåede de foruden at skabe Pilgrim at få fem børn.

Thomas Rud Adamsen bor i Skanderborg. Udover at bruge tid på sin familie, rejser han stadig rundt i verden.