Historieformidleren

Professor emeritus Ole Feldbæk er død, 79 år.

Ole Feldbæk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I lige ved 40 år var Ole Feldbæk en fremragende underviser på Københavns Universitet, og det vil utallige kandidater, som han i årenes løb har sendt ud i verden, kunne skrive under på. Men det er som formidler af historisk stof for et stort læsende publikum uden andre forudsætninger end almindeligt videbegær, han især ydede en enestående indsats.

Hans samlede forfatterskab, der er på størrelse med et mindre bibliotek, omfatter et bredt udvalg af historiske emner, krigshistorie, kolonihistorie, søfartshistorie m.m., men det er dansk og international politik i 1700- og 1800-tallet, som i særlig grad har været genstand for hans forskning.

Allerede som stud.mag. gjorde han sig bemærket ved at få Universitetets guldmedalje for en afhandling om dansk kolonialisme i Østasien i den såkaldt florissante periode, og det var også emnet for hans væsentligste videnskabelige værk, disputatsen fra 1969 om dansk handel i Indien 1772-1808. Der er næppe nogen anden dansk historiker, som har gravet mere i arkivalierne vedrørende Slaget på Reden end Ole Feldbæk, og for 25 år siden samlede han al sin viden i en bog med netop den titel.

Som student deltog han i feltarbejde på Grønland, ligesom han var med til at udgrave vikingeskibene i Roskilde Fjord, og på den baggrund kunne man have forestillet sig et karriereforløb med fokus på nordisk middelalder.

Men således kom det altså ikke til at gå. Efter sin magisterkonferens blev han i 1968 ansat på Københavns Universitet, og fra 1981 var han professor med særligt henblik på økonomisk historie, indtil han gik på pension for ni år siden.

Ole Feldbæk var medlem af en række videnskabelige sammenslutninger – heriblandt Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab og Det Norske Videnskaps-Akademi.

Tidligere var han ansvarlig for forskningsprojektet om dansk identitetshistorie, og han var redaktør af det efterfølgende firebindsværk, ligesom han var projektansvarlig for Dansk Udenrigspolitiks Historie i seks bind, og hvor han selv skrev om perioden 1648-1814.

Ved siden af denne hektiske aktivitet som underviser, forsker og forfatter overkom han at være fast anmelder af historisk litteratur i Jyllands-Posten.

Ole Feldbæk er gennem årene blevet belønnet med en lang række priser og hædersbevisninger, deriblandt den meget ærefulde Amalienborg-Medalje.