Hip-hoppens storskryder

Kanye West er i dag popkulturens ufor-udselige renæssancemand - fast besluttet på at rappe, producere, designe og tweete indtil hele verden forstår hans geni.

Kanye West begyndte som producer, men gik så solo. Foto: Lucas Jackson/Reuters Fold sammen
Læs mere

Det er 2017, og hip-hop kultur er popkultur i den vestlige verden. Selv om han ikke kan tage æren for den udvikling alene, har fødselaren, rapperen, produceren og altmuligmanden Kanye West gjort sit for at sætte hip-hoppen på tronen og revolutionere dens væsen.

»Jeg er uden tvivl internettets, modens og kulturens Steve Jobs,« udtalte West til New York Times i 2013. Amerikaneren er beundret, hadet og omtalt for sine yderst selvsikre udtalelser og ikke til at komme udenom i popkulturen. Hver en sang og hvert erratisk Tweet, han udsender, bliver nærstuderet. Tusindvis af fans går rundt i sko fra hans succesfulde Yeezy mærke, og ægteskabet med reality-stjernen Kim Kardashian har i årevis givet materiale til sladderspalterne.

Modsat mange rappere kommer Kanye West ikke fra fattige kår. Efter at hans forældre blev skilt, flyttede moren og universitetsprofessoren Donda til Chicago, hvor West voksede op. Som 13-årig skrev og indspillede han sin første sang, »Green Eggs and Ham«.

I 2000 sikrede West sig et job hos Roc-A-Fella Records, pladeselskabet, der blev grundlagt af blandt andre den succesfulde rapper, Jay-Z. Det følgende år leverede West produktioner til Jay-Zs »The Blueprint«, et album, der hyppigt figurerer på lister over hip-hoppens bedste og var med til at gøre West til en eftertragtet producer. Kanye blev ved med at producere for kunstnere som Nas og Alicia Keys, men pønsede på at udgive sin egen musik.

23. oktober 2003 blev der sat midlertidigt stop for projektet. Kl. 3 om natten på vej hjem fra studiet blev Kanye involveret i en bilulykke. Kæben måtte syes sammen med ståltråd, men det afholdt ham ikke fra at rappe sig gennem smerten på »Through the Wire«, førstesinglen fra debutalbummet »The College Dropout«, der blev en kritisk og kommerciel succes i 2004.

Hans mentor No I.D. har kaldt West »den mest vedholdende person, jeg kender«. Og han har måske fat i noget, for i løbet af en 20-årig lang karriere har West genopfundet sig selv som kunstner og reddet en del shitstorme af. I 2008 udsendte han sit fjerde album, »808s & Heartbreak«, der forvirrede mange fans og kritikere. En hjerteknust, autotunet Kanye droppede rappen og sang over minimalistiske, elektroniske beats om tabet af eks’en Alexis Phifer og mor Donda.

Det var langt fra den varme, 70’er-soul-samplende lyd, som Kanye diskede op med på sine tre første album. Men det banede vej for artister som Drake og The Weeknd, der ikke mister point på at rappe inderligt om kærlighedshunger det ene øjeblik og storskryde om lette penge og damer det næste.

Men Wests forbigåen af konventioner har også ledt ham i uføre. Ved MTV Video Music Awards i 2009 afbrød han popstjernen Taylor Swifts takketale i protest mod, at kollegaen Beyoncé ikke vandt i kategorien for bedste musikvideo. West blev lagt for had og holdt lav profil. Året efter rettede modtagelsen af »My Beautiful Dark Twisted Fantasy« dog lidt op på fadæsen. Wests seneste album »The Life of Pablo« fra sidste år bekræftede hans evne til at overraske og forarge. West tweetede om sin støtte af Donald Trump og mødtes sågar med præsidenten i slutningen af 2016 – en beslutning, der ikke faldt i god jord hos mange af Wests fans. Efter albummets originale udgivelse i februar fortsatte West med at udsende nye versioner af sange og sætte spørgsmålstegn ved begyndelsen og enden på et musikalsk projekt. Hvad hans næste træk bliver, er ikke til at sige, for Kanye Wests varemærke er hans uforudsigelighed.