Her, der og allevegne

50 år Lars Schwander er et af den slags mennesker, der slet ikke kan lade være.

Lars Schwanders globale netværk har sikret Danmark store fotoudstillinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Miriam Nielsen

Lars Schwander er et af den slags mennesker, der er med i utallige tidsskrifter, bogudgivelser, kulturprojekter, komiteer, udstillinger osv. osv. Dertil kommer, at han selv arbejder med billeder og med musik. Det kan lyde adspredt, men der er alligevel nogle konsekvente linjer i hans arbejde med kunst og kultur gennem nu snart mange år.

En hovedindsats har været fotografiet. Hvor hans eget arbejde med kameraet fylder mindst i landskabet, skønt resultatet er kvalificeret. Han har flere udstillinger og bogudgivelser af egne billeder bag sig, og i næste måned udsender et amerikansk forlag en serie af hans fotografier.

Formidlingen af andre kunstneres fotografier er imidlertid en hovedindsats og har været det gennem mange år. Her har han gjort en yderst bemærkelsesværdig forskel. Lars Schwander er et af de mennesker, der ikke alene har et globalt udsyn, men også et nærmest globalt netværk, og det har gjort det muligt for ham at bringe mange af verdens store fotografer til Danmark og her ikke mindst til det københavnske udstillingssted Fotografisk Center, som han grundlagde for en halv snes år siden. Han har desuden tilrettelagt udstillinger for bl.a. Louisiana, og han sidder naturligvis i en Guds velsignelse af komiteer og juryer.

Lars Schwander har en akademisk baggrund af den slags, hvor man kan nå langt, hvis man følger sine passioner. Tilbage i 1980erne var han medredaktør af det legendariske tidsskrift Sidegaden. Senere grundlagde han sit eget – Copyright. Og han har skrevet en temmelig lang række bøger om fotografi og bidraget til antologier af forskellig art. Fra tid til anden har han lavet store portrætinterviews, og det skal da også nævnes, at han har udført performances af forskellig art og herunder med nære venner som Yoko Ono.

Lars Schwander er repræsenteret i forskellige vigtige internationale samlinger – og han har selv opbygget en større af slagsen, som han pønser på at vise i det nye år.

Om Lars Schwander skal det også fortælles, at han er en af de få, der ejer evnen at flanere gennem byen, hvad enten det er København eller andre af de metropoler, han færdes hjemmevant i. Og endelig: Lars Schwander har et rock‘n’roll-hjerte. For år tilbage var han medredaktør af en bog om Lou Reed, og selv sysler han med musik. Ikke en musik, der når eller ligner den store amerikanske rockpoet, men ikke desto mindre stemningsfuld musik, det forhåbentlig bliver muligt for ham at udvikle. Hvis han ellers skulle få mindre at bestille, end han har gjort til dato.

Reception i dag kl. 14-18 i Fotografisk Center, Gammel Strand 48, København.