Helt ualmindeligt normal

En barndom med hårdt pres fra sin far, gjorde Jürgen Klopp til en vinder på banen. Især som fodboldtræner.

Liverpools tyske træner Jürgen Klopp står sjældent stille under en kamp. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er med egne ord »The Normal One«. En helt almindelig fyr fra Schwarzwald. Men man skal ikke have tilbragt mange TV-minutter i selskab med en gestikulerende, hoppende og skyggeboksende Jürgen Klopp for at vide, at den karismatiske tysker er alt andet end almindelig.

Der er ikke mange fodboldtrænere, der som Jürgen Klopp kan prale af at have fået en fibersprængning på grund af en jubelscene ude på sidelinjen. Hans uortodokse stil i en verden af strømlinede jakkesæt har gjort ham kendt og elsket som fodboldmanager langt ud over fanskaren i de klubber, han har stået i spidsen for - først Mainz 05, siden Borussia Dortmund og nu engelske Liverpool FC.

Hans far, Norbert Klopp, der selv var tidligere målmand, trænede ivrigt den lille Jürgen i flere idrætsgrene; skiløb om vinteren, tennis om sommeren og fodbold året rundt. Man kan næppe beskylde Norbert Klopp for at være en curlingfar.

»Han var ubarmhjertig,« har Jürgen Klopp sagt om sin far i et interview med Die Zeit i 2009. »Når vi stod på ski, så jeg altid kun hans røde anorak fra ryggen. Han ventede aldrig på mig.«

Når de spillede tennis, generede det ikke Norbert Klopp at slå sin søn med 6-0, 6-0. Engang vrælede Jürgen: »Tror du, det er sjovt for mig?«

Dertil replicerede far Norbert tørt: »Tror du, det er sjovt for mig?« Jürgen Klopp har selv sagt, at han først udviklede en voldsom vrede mod faderen, siden en ukuelig vilje til at vinde, som har præget ham lige siden.

Hans egen professionelle karriere som fodboldspiller foregik alle årene i Mainz 05, der dengang huserede i den næstbedste tyske række. Jürgen Klopp var ikke nogen stor tekniker, men han var aggressiv og viljestærk, først som angriber, siden som omskolet forsvarsspiller. Jürgen Klopp har selv beskrevet sin fodboldkarriere således:

»Jeg havde talent som en 5. divisionsspiller, men havde en Bundesliga-spillers sind. Resultatet var en karriere i 2. division.«

Så gik det bedre på trænerbænken. Han debuterede som træner i Mainz 05, som han førte til oprykning til Bundesligaen i 2004. I 2008 skiftede han til Borussia Dortmund, der sæsonen før var sluttet på en beskeden 13. plads i Bundesligaen.

Jürgen Klopp med den karakteristiske »Pöhler«-kasket formåede i sine år i Ruhr-distriktet at føre det unge, talentfulde Dortmund-mandskab til det tyske mesterskab i både 2011 og 2012.

I 2015 skiftede Jürgen Klopp til den engelske traditionsklub Liverpool, som han har taget med storm med sit flagrende, pjuskede hår, stærke mandskabspleje og sin uhøjtidelige optræden i joggingbukser og hættetrøje. Det er karakteristisk for Jürgen Klopp, at det er vanskeligt at finde nogen i fodboldverdenen, der taler ilde om ham. Han er gift, har to børn og er offentligt troende kristen.

Jürgen Klopp sværger til en boldbesiddende og offensiv spillestil med aggressivt »gegenpress«. Det kræver et solidt løbearbejde, og få hold løber lige så meget som Jürgen Klopps. Han tænker dog ikke naivt offensivt, men bedyrede kort efter sin tiltræden i Liverpool, at det først og fremmest var nødvendigt at få styr på Mersey-klubbens dengang vakkelvorne defensiv.

Liverpool sluttede trods langvarige skader hos centrale nøglespillere på en pæn fjerdeplads i den netop overståede sæson, og holdet imponerede især med en flot statistik mod Top 6-holdene i Premier League. Trofæer blev det dog ikke til, og The Reds så ofte forvirrede og forpjuskede ud mod lavere rangerende hold, som pakker sig foran mål med 11 mand i eget straffesparksfelt.

»Vi har manglet en plan B,« som formanden for Liverpool FCs officielle danske fanklub, Alex Bruun, udtrykker det.

Mon ikke samtlige danske Liverpool-fans håber, at »The Normal One« har både plan A, B og C klar, når den 26. sæson i Premier League fløjtes i gang den 12. august, hvor Liverpool møder Watford.