Hele Danmarks æstet

Filminstruktøren, forfatteren og cykelkommentatoren mm. Jørgen Leth har som ingen anden herhjemme positioneret sig mellem folkelighed og avantgarde.

Jørgen Leth har instrueret over 40 film. Foto: Linda Kastrup/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Stemmen kender vi fra Tour de France. Den som fortæller om fransk kulturhistorie, oste og vine og den som mytologiserer rytternes anstrengelser i bjergene. Færre af os har rent faktisk set nogle af de mange film, som den mand, stemmen tilhører, har lavet siden han sprang ud af 1960ernes danske avantgardemiljø og debuterede som instruktør med den eksperimenterende »Stopforbud« i 1963.

Manden, der er tale om, er naturligvis 80 års-fødselaren, Jørgen Leth. Filminstruktør. Digter. Cykelkommentator. Æstet. Levemand. Med den karakteristiske nasale stemme. Den er en institution i sig selv. Let genkendelig. En signatur.

Flertallet læste med, da mediestormen rasede efter at Leth ublu havde beskrevet sit seksuelle forhold til sin haitianske koks unge datter i selvbiografien »Det Uperfekte Menneske« fra 2005. Vandene var delte. Enten blev Leth stemplet som en vammel koloniherre, eller også blev der værnet om hans kunstneriske frihed. Alle havde en mening. Også de, der ikke havde læst bogen. Sagen resulterede i, at Leth måtte gå af som honorær konsul i Haiti, og han fik sparket fra TV 2. Stormen stilnede dog stille og roligt af. Leth kom ud på den anden side. Han blev taget til nåde og fik kommentatorjobbet igen.

Balladen var egentlig ganske sigende. For ingen herhjemme har som Leth formået at positionere sig mellem folkelighed og elitær avantgarde. Leth er på den ene side en hyggelig, næsten komisk, kendispersona, der laver rejseprogrammer med Hans Piilgaard, mens han på den anden side instruerer film og skriver digte som kun et smalt publikum kaster sig over.

Passionen for cykelsporten startede i barndommen, hvor Leths onkel var banechef ved Aarhus Cykelbane. Han tog nevøen med på banen til sprintermatches. Her var det legender som Joseph Scherens og Reginald Harris, der pirrede Leths interesse. Senere kastede han sin kærlighed på den italienske bjergkonge Fausto Coppi, »Il Campionissimo«, og siden har mange andre store ryttere vundet Leths beundring og respekt.

Han begyndte med journalistikken i gymnasietiden på Marselisborg Gymnasium. Efterfølgende flyttede han til København og kom ind i byens eksperimenterende avantgardemiljø.

Han fik job på først Aktuelt og siden Politiken, hvor han skrev om jazz og udenlandsrejser med mere. Nogenlunde samtidig debuterede han som digter med »Gult Lys« (1962). Fem år senere fandt han for alvor sin egen kunstneriske stemme med filmen »Det Perfekte Menneske« og digtsamlingen »Sportsdigte«.

I slut-1980erne kæmpede Leth med en svær depression. Han rykkede teltpælene op og flyttede til det mystiske Haiti, han kendte fra Graham Greenes roman »Maskespillet«. Det blev hans redning.

Stedet har siden været hans andet hjemland. En evig kilde til inspiration, forundring, erotiske eventyr og glæde. Men også sorg - ikke mindst da han mistede sit hjem i Jacmel under jordskælvet i 2010. En trist begivenhed, der satte sig dybe spor.

80 i morgen. Filminstruktøren, forfatteren og cykelkommentatoren mm. Jørgen Leth har som ingen anden herhjemme positioneret sig mellem folkelighed og avantgarde.

Selv i en høj alder er Jørgen Leth fortsat produktiv. At geare ned er ikke en mulighed. Han har en ny bog på trapperne og er på vej ned til det Tour de France, han har rapporteret fra i mere end 30 år. Man må i den grad konstatere, at den alsidige æstet stadig lever og sanser med stor appetit.