»Hans tilgang til det danske sprog er mere spraglet end Ulla Terkelsen tørklæder«

Per Vers er ikke bare rapper. Han er ordkunstner. 10. september modtager han Modersmål-Prisen.

Per Vers som konferencier ved uddelingen af Steppeulven 2014 på Bremen Teatret. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg ved, hvor lidt jeg ved – men jeg ved lidt /

At det skæve er det skægge – det perfekte er kedeligt /

Hvad nytter det at mestre Do-Re-Mi /

Hvis ’Me, Me, Me!’ er den rille, man sidder fast i /

Eller den værste version, jeg slet ikke magter: /

’Do Remee, jeg tror, jeg har X-factor!’«

(Nummeret »Big Bang«, fra »DNA«)

Per Uldal, bedre kendt som rapperen Per Vers, kan noget med ord. Han kan jonglere med dem, kaste rundt med dem, splitte dem til atomer og samle dem igen på nye måder. Hans tilgang til det danske sprog er mere spraglet end Ulla Terkelsens tørklæder, og man fornemmer tydeligt i teksterne, at kreativiteten har rod i ægte ordglæde.

Af samme grund modtager den danske rapper 10. september den prestigefulde Modersmål-Pris, der tidligere er givet til blandt andre havemand og forfatter Søren Ryge Petersen, sprogprofessor Jørn Lund og sangskriver Steffen Brandt.

Læs også: »Luk øjnene. Luk røven. Sov«

Modersmål-Prisen bliver hvert år uddelt af Modersmål-Selskabet til en person, der har udmærket sig særligt ved sin brug af det danske sprog.

»Han spreder sprogglæde ved at lege med det danske sprog. Han giver det danske sprog højstatus i en ungdomskultur. Sprogglæden smitter. Derfor får Per Vers Modersmål-Prisen 2014,« lyder det i motivationen fra Modersmål-Selskabet.

Per Vers debuterede som rapper i 1991, hvor han stillede op i Årets Rapper-konkurrencen og nåede til Jyllandsfinalen. Han vandt selvsamme konkurrence i 1993 – samme år som han dannede gruppen Sund Fornuft med DJ Møller og produceren Langemand, med hvem han udgav sine første plader.

Læs også: Ballet-battle på ord

Per Vers er bredt kendt for sin evne til at freestyle, altså rappe frit over et på forhånd ukendt emne eller ord. Den evne gjorde ham to år i streg til vinder af freestyle/battlerap-konkurrencen MC’s Fight Night i 2000 og 2001. Siden har den kreative rapper ikke været deltager i konkurrencen, men han freestylerapper stadig – bare uden battle-elementet.

Rapperens første fuldlængde soloalbum kom i 2005. Det var pladen »Vers 0.1«, der blandt andet indeholdt hitsinglen »Black Power« – en hyldest til sort kaffe.

Læs også: Her er årets 10 bedste danske albums

Herefter tager hans karriere for alvor fart, og i årene efter har Per Vers gang på gang bevist, at han er andet og mere end en klassisk Microphone Controller. Han holder foredrag om sprog, tilknytter sig i 2008 spoken word/rap-gruppen Kinsky og forfatter i 2011 den danske version af voksen-børnebogen »Go The Fuck To Sleep«, som herhjemme får titlen »Sov nu, for satan«. Og indimellem de mange projekter får han tid til at udgive solopladen »EGO« i 2011.

I maj i år udkom Per Vers’ tredje soloalbum, »DNA«. Samtidig har den arbejdsomme ordkløver netop udgivet projektet »Rødder«, som er et album til undervisningsbrug, hvor ti danske rappere fortolker danske digte af forfattere som Adam Oehlenschläger og Tom Kristensen.

Læs også: Sommerprofilen: Jakob Vad