Han var de oprindelige folks talerør

Nekrolog. Jens Bjerre rejste til klodens mest afsides egne og dokumenterede de oprindelige folks levevis. Nu er eventyreren og forfatteren død. Han blev 98 år.

Jens Bjerre med et foto af et af de mange mennesker, han mødte i sit liv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jens Bjerres mission var de oprindelige folk og deres levevis. Han var uddannet journalist, var med i modstandsbevægelsen under krigen, og i 1947 var udlængslen så stor, at han tog af sted til Kalahari-ørkenen, der endnu på det tidspunkt var uspoleret af civilisationen.

Bjerre mente, at man kunne lære noget af de oprindelige folk, men også at det var nødvendigt at beskytte deres levevis, hvis de ikke skulle forsvinde. Han måtte dog erkende, at det var mislykkedes.

Som han sagde i et interview i Berlingske 2009: »Jeg gjorde det til mit kald at forsvare og forklare de oprindelige folks levevis. Men opgaven var for stor. Det må jeg indse i dag.«

Om mødet med buskmændene i Kalahari fortalte han: »Jeg havde her mødt en ægthed og et fællesskab, som satte sig dybe spor i mit unge sind. De ragede ikke bare til sig, når vi delte tobak ud. De delte med hinanden og sørgede for, at alle fik. Når de var på jagt, tog de aldrig alt, hvad de fandt, men lod noget ligge tilbage. I gruppen passede de på hinanden.«

Mødte menneskeædere

Jens Bjerre levede siden sammen med de australske aborigines. På det tidspunkt var han blevet optaget i Royal Geographical Society. Her var man imponeret over, hvor tæt Jens Bjerre formåede at komme helt tæt på de oprindelige folkeslag med sit fotografiapparat, båndoptager og filmkamera.

1961 rejste han ind i et bjergområde på Ny Guinea, hvor menneskeæderne holdt til. Det var normalt ikke tilladt at besøge det farlige område, men han fik lov af den lokale distriktskommissær. Det lykkedes ham også her at blive accepteret af de lokale, og han optog den første dokumentarfilm om deres liv.

Han udgav adskillige bøger med sine oplevelser, der udkom på flere sprog, og hans dokumentarfilm har været studiemateriale til universiteter og museer i mange lande. Den seneste bog blev udgivet i 2005 og bar passende titlen »Forsvundne verdener – 50 år blandt naturfolk«.

Han holdt talrige foredrag om sine ekspeditioner, bl.a. gentagne gange på Harvard University, hvor han var en meget populær foredragsholder.

1977 blev Jens Bjerre formand for Eventyrernes Klub, og 2016 blev han som 95-årig tildelt Ridderkorset.