Han stod ved sine vestjyske rødder

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, mindes sin ven og partifælle, Kristen Touborg, 73, der forleden mistede livet i en trafikulykke.

Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

»Min gode ven og partifælle Kristen Touborg, Lemvig, er død, 73 år gammel.

For blot to uger siden gik Kristen og jeg rundt på hans marker, og han fortalte om hvordan han har genskabt søen ved møllen, og tilbageført åen til sit oprindelige løb. Alt sammen på Kristens egen fødegård Klostermølle i Gudum. Og i dag er Kristens liv så ovre, efter et biluheld på Herningvej ved Holstebro. Det er slut alt for brat og alt for voldsomt, og Kristen vil blive savnet.

Kristen var medlem af Folketinget fra 1994 til 2011, valgt i Vestjylland, hvor hans hjerte altid var. Han kæmpede for et mere lige Danmark – for at hele Danmark har ret til at blive hørt og inddraget, ikke kun »jer øst for Valby Bakke«, som han indimellem kærligt påpegede. Han var vestjyde med hud og hår. Kæmpede for vestjydernes ret til et godt liv.

Og han var landsmand. Økologisk landmand, men med stor forståelse for de udfordringer hele landbruget står midt i. Derfor var det også oplagt, at han blev fødevareordfører for SF, og her kæmpede han for ordentlige forhold for landbruget, men også for dyrene, og langt før alle andre partier fik en dyrevelfærdsordfører, så var Kristen det.

Kristen var helt sin egen. Han stod ved sine rødder. Han talte jysk fra Folketingets talerstol – for han stod ved, hvem han var. Og han sagde altid hvad han mente.

I Folketinget var han kendt som SFeren med den røde skjorte, men også klar til at kæmpe for dyrene. Han tog gerne en voldsom infight med en minister for sagens skyld. Mange ministre har mærket hans indignation, hvis der ikke blev lyttet til Folketinget.

Kristen var lige ud af landevejen, provokerende, sjov og kærlig, og jeg kan slet ikke forstå, at jeg ikke skal tale i telefon med ham igen, eller gå en tur, eller få en bjørnekrammer, når modvinden kommer, og der er behov for gode venner. Han var den første, der støttede mit kandidatur som formand, han var kritisk, men altid ordentlig og ærlig. Jeg vil savne min ven Kristen – for han var mest min ven, dernæst min partikollega.

Tak for din store indsats! Mine tanker går til hele din kærlige familie

Æret være Kristens minde.«

Pia Olsen Dyhr.