Han skabte en oase i ørkenen

John Winther, Frederiksbergs bykonge i knap et kvart århundrede, tager med nyt privatliv en ny officiel tørn – som Ældrerådets formand. 25. juli fylder han 80 år.

Fhv. borgmester John Winther.   Foto: Martin Sørensen Fold sammen
Læs mere

Selv om det er 14 år siden, at John Winther lagde borgmesterkæden på Frederiksberg, er han aldeles ikke glemt.

For tilbage står, at han som sin kommunes længstsiddende førstemand – i næsten et kvart århundrede! – formåede med konservativt flertal at regere på tværs og at turde gå mod folkestemningen. Hvorved han fik transformeret Frederiksberg fra at være lidt af et helle for ældre til at blive et kraftcenter for byudvikling og for unge under uddannelse. Og det huskes.

Eller som en socialdemokratisk borgmester fra det omgivende København engang sagde: Det er smadderirriterende at have Frederiksberg liggende dér som en oase midt i ørkenen.

Det værste i de wintherske årtier var, synes han, at han sammen med de øvrige i HT-området fulgte den europæiske bølge og skrottede sporvejssystemet – oven i købet midt i en fornyelse. Til gengæld er Metroen kommet med gode stationer, som han også var med til at grundlægge.

John Winther er stadig med. Da der tidligere på året var valg til kommunens Ældreråd, hvor han har siddet i fire år, fik han langt det største stemmetal og konstitueredes som ny formand. Det har han også alderen til – nu hvor han fylder 80.

Hans indstilling som rådgiver for kommunalbestyrelsen er som tilforn: Dialog og samarbejde, ikke konfrontation - dét kommer man længst med, når problemer for især ældre skal løses.

John Winther har ellers ikke blandet sig: Når man er gået, så holder man sin kæft i kommunale anliggender. Og hverken Mads Lebech eller Jørgen Glenthøj har som efterfølgere vist følt hans ånde i nakken. På det seneste har han alligevel markeret sig, da der skete en afskalning af den konservative gruppe. Det udløste en hidsig debat med given og tagen i de frederiksbergske distriktsblade.

Hvordan synes du i øvrigt, at dit parti har det i almindelighed?

»Var det ikke meningen, at vi skulle have en hyggelig snak?« kommer det tørt. Med den perspektiviske tilføjelse: »Før Schlüter kom til magten, var konservative nede på 3,3 pct. – det samme som nu!«

For seks år siden blev John Winthers liv forandret, da han mistede sin hustru Inger to måneder før guldbrylluppet. Døtrene, børnebørnene og vennerne kom tættere på.

»Og en af dem, en veninde til Inger, blev også min veninde. Det er Hanne, søster til tidl. boligminister Agnete Laustsen (K), og vi nyder at være sammen til kulturelle oplevelser og i ferier efter devisen living apart together.«

Fødselaren har i aften sat 80 af kredsen om ham stævne på Josty.

»Når midnatsklokken slår, er jeg 80 og champagnen springer.«