Han reddede OL-æren

Tidligere cykelrytter Niels Fredborg vandt både OL- og VM-medaljer. Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En eneste medalje. Det var Danmarks OL-høst tilbage i de terrorramte lege i München i 1972. Til gengæld var den af guld. Manden, der reddede den danske ære i Vesttyskland, var banerytteren Niels Fredborg. I tiden 1 minut og 6,44 sekunder vandt den dengang 25-årige sprinter suverænt 1.000 meter på tid, hvor han distancerede den senere seksdageskonge, australieren Danny Clark, med hele 43/100 af et sekund.

Fredborg var inden OL-guldet etableret som en af dansk banesports største navne. Kun 16 år gammel var han blevet dansk mester i sprint, men det var i 1.000 meter-disciplinen, at han gennem en årrække markerede sig som en af verdens absolut bedste med tre VM-guldmedaljer i 1967, 1968 og 1970, samt olympisk sølv og bronze i henholdsvis 1968 og 1976.

Året efter OL-guldet i München satte Fredborg også verdensrekord i disciplinen i Mexicos tynde luft med tiden 1.04,49.

Efter bronzemedaljen i Montreal blev han professionel, og samme år vandt han EM-sølv i sprint. Fredborg kørte en række seksdagesløb, men et alvorligt styrt, der både udløste en hjernerystelse og en brækket hånd på vinterbanen i København, satte en stopper for karrieren i 1980, hvor han samme år forinden havde vundet VM-bronze i diciplinen Keirin.

Han var kendt som lidt af en perfektionist og for sin evne til at disponere sine kræfter.

Han var med ved OL i 1984 som leder, men det var en frustrerende oplevelse for Fredborg, som stod i spidsen for et hold med ryttere som Brian Holm, Dan Frost og Jørgen V. Pedersen, der ikke opnåede nogle medaljer.

Han er æresmedlem af Danmarks Cykle Union, hvor han er medlem af ordensudvalget, og er desuden hædret med en plads i idrættens Hall of Fame.

Efter karrieren som cykelrytter har Niels Fredborg arbejdet som assurandør hos forsikringsselskabet If. Han er i dag pensionist og bor i den århusianske forstad, Højbjerg.