Han rager op på alle måder

Mikael Kamber har med sin iderigdom og sans for trivsel prøvet det meste på små og store medieposter – og sat sit liv som helt menneske på formel.

Mikael Kamber Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad han dog ikke har nået i sin karriere, siden han for 31 år siden satte studenterhuen på hovedet med årets rekordscore. Michael Kamber, 50 år 21. juli, har med kløgt og livsglæde serviceret seerne på skiftende TV-kanaler med sit talent for udviklende nyhedsformidling. De seneste fem år på sit elskede TV2.

Lysten til journalistik vaktes i de helt unge år hjemme på Fanø, når han læste højt af avisen for sin far og som 13-årig muntrede sig med Dostojevskij og Tolstoj. Og dermed lagde grunden til sin paratviden.

Allerede i sin praktiktid i 80erne på regionalstationen TVSyd viste han talent som kompetent studievært. Og han fylder godt med sine to meter i højden, en kampvægt på 100 kg og et positivt og iderigt intellekt med en livsglæde ud over det normale.

»Det sidste har jeg med hjemmefra efter min energiske far.«

Sadelmager og entreprenør Franz Xaver Kamber på 72 erkender med et grin sit ansvar: »For jeg har altid været og er stadig fyldt med skøre ideer.«

På DR havde de spottet Kamber, og han blev reporter og redaktionschef. Efter seks år skiftede han til TV2 på Kvægtorvet i Odense, hvor Kamber som nyhedsvært kl. 19 og kl. 22 også deltog i udviklingen af nyhedsmusklen News. Samt var med i et program som sig selv, da TV2 blandt over 300 danskere ville kåre nationens klogeste. Den vandt det levende leksikon Kamber foran bl.a. Bertel Haarder.

Kambers ry favnede bredt: Lisbeth Knudsen konstaterede, at han var dynamisk med et fantastisk drive, og Suzanne Bjerrehuus kunne lide ham på skærmen: »Han er så lækker, for han ligner Asger (Aamund red.)« Karrieren tog et sidespring, da Kamber blev lokket tilbage til Fanø for at prøve »at få eget skydetelt« som topchef for JydskeVestkysten. Han blev en succes – og indførte i øvrigt her en fast plads til en positiv nyhed: Dagens Succes.

Men Kamber var savnet i TV-miljøet. DR kom med højeste bud som magtfuld mediedirektør med ansvar for alle programmer. Så kort det varede – en omstrukturering medførte året efter en fyreseddel til Kamber og tid til at fundere. (Se hosstående faktaboks).

Det blev igen TV2, først på News og siden 2013 som fast ankermand på 19-Nyhederne.

Glæden ved trivsel har udmøntet sig i bogen, »Vi er bedst, når vi er glade«, der får følge næste år af et nyt værk om positiv psykologi. Dét er lige Kambers hjemmebane.

Både han og hustruen Annette er vokset op på Fanø, har fulgtes i skole og på gymnasium, men blev først kærester, da de som voksne simpelthen fysisk kolliderede på cykel i Pilestræde i København!

Hun er tandlæge med egen klinik på Østerbro. Sammen har de døtrene Malou på 11 og Feline på 15, der begge har fået en særlig start i livet. Faren har nemlig ved hver fødsel taget et halvt års barselsorlov med bleskift o.m.a.

»Man skal søge at være det hele menneske og ikke lade karrieren løbe af med sig.«

Hele familien ferierer pt. i det sydfranske nær Pyrenæerne, hvor den specialbyggede De Rosa cykel selvfølgelig er god til de lokkende bjergetaper.

I morgen drager familien hjem til Christianshavn og holder hjemlig fødselsdag.