Han prøvede reformerne af

70 år Ole Scharf gik som Helsingørs sidste politimester nye veje, bl.a. for at klare de utilpassede unge, før det gik rigtig galt.

Ole Scharf – klarer altid det daglige brød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Der var engang, da en politimester var tæt på borgerne og i øvrigt enerådende i sin overskuelige kreds, som Retsplejeloven foreskrev det. En sådan sherif var den i øvrigt reformvenlige Ole Scharf i Helsingør indtil udgangen af 2006. Så stod han af.

Med politireformen 2007 blev det til store kredse med politidirektører og resultatkontrakter med bonusbaseret responsmåling – alt overvåget af rigspolitichefen.

Ole Scharf, der fylder 70 i morgen, har stadig en station at passe – den vender vi tilbage til – men han kan nu fra sidelinjen se til, om de afprøvninger, han i årene inden med målbar succes foretog i Helsingørs politikreds af dele af reformen, også virker i den store udgave. Han indførte forenklet ledelsesstruktur og problemløsende og synligt lokalpoliti, der sammen med det nære samfund søgte kontakt med utilpassede unge, før det gik rigtig galt. Karlebo!

Ole Scharf har, bortset fra den obligatoriske prøvetid i landsretten, haft hele sin karriere hos politi- og anklagemyndigheder, bl.a. som politimester i Nakskov og vicerigspolitichef, før han kom til sundbyen. Undervejs har han siddet i et hav af udvalg og råd.

Jura i anden potens
Generne bæres videre. De to børn, han har med Hanne, ægtefællen gennem 46 år, er Jakob, der som PETs ny leder er rutsjet ind i offentligheden, og Line, som er stats­advokatassessor.

Hjemme i Charlottenlund har Ole Scharf fået meget mere tid til sin yndlingsbeskæftigelse: at bage alt familiens daglige brød – og til at lege handyman i murermestervillaen fra 1902. Derfor pønser han på at tage et kursus i murerarbejde.

Det kunne han jo også få brug for i familiens anden ejendom, den lille jernbanestation fra 1800-tallet i Balleby vest for Lemvig. Den har Scharfs købt for mange år siden og indretttet som fritidsbolig, mens togene stadig kører forbi eller stopper ved perronen.

Seniorårenes beskæftigelse er altså sikret.