Han jagter det største svar

Professor Carsten Rahbek er en af verdens største kendere af Jordens biologiske mangfoldighed, der desværre er voldsomt på retur.

Foto: Lars Juul Hauschildt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der findes ikke mange danske forskere, der er lige så hædret og hyldet som Carsten Rahbek.

For fem år siden modtog han Danmarks største statslige forskningspris, Eliteforskerprisen. Og to år senere fik han landets største private forskningspris, Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning på dengang 2,5 mio. kr.

Og så er der alt det udenlandske, der senest er kulmineret i det ærefulde hverv som præsident for Det Internationale Biogeografiske Selskab – en stor, international forening, der samler forskere inden for områder som biodiversitet, evolution og biologi.

Hvilket alt sammen indikerer, at Carsten Rahbek er en biolog og professor ud over det sædvanlige. 3. marts fylder han 50 år.

Hans oprindelige speciale er fugle – en interesse, der blev grundlagt allerede i barndommens Gentofte, hvorfra han ofte drog ud til enge og søer bevæbnet med kikkert og notesbog. Det førte ham ind på biologistudiet på Københavns Universitet, hvor han med inspiration fra den nærmest legendariske fugleekspert Jon Fjeldså drog til de dampende ecuadorianske regnskove, hvor han blev forbløffet over fuglearternes enorme variation og antal.

Det var derfor næsten naturligt, at det blev udforskning af biodiversiteten og den såkaldte makroøkologi – altså læren om Jordens biologiske mangfoldighed – der blev hans kerneområde. Så stor blev hans indsigt på disse områder, at han i dag er blandt den ene procent af klodens forskere inden for økologi og miljø, der er mest citeret i videnskabelige tidsskrifter.

Men det er også helt centralt, at videnskabsfolk som Rahbek forsyner os med viden og overblik over naturens mangfoldighed, for desværre er den stærkt på retur i disse år, ikke mindst som følge af menneskets succes og påvirkning af næsten ethvert hav- og landområde.

Siden 2010 har Rahbek været direktør for Danmarks Grundforskningsfonds Center for Makroøkologi, Evolution og Klima under Københavns Universitet. I den egenskab har han været med til at indsamle data om udbredelsen af tusindvis af arter. Midlerne er bl.a. DNA-analyser og klimamodeller, og målet er at komme tættere på en samlet forståelse af, hvad der er afgørende for artsfordelingen og livets mangfoldighed på kloden.

Svaret på det spørgsmål betragtes i biologiske kredse som noget nær at finde Den Hellige Gral, og den danske professor anses som en af de få, der sidder inde med nøglen til gåden.

Privat forsøger den travle topforsker stadig at komme ud og nyde den natur, der er forudsætningen for menneskeartens succes og udbredelse, f.eks. med vandreture i Alperne eller i Skagens klitter. Men ellers spiller Carsten Rahbek gerne fodbold eller badminton, ligesom han ofte optræder i medierne som en vidende og engageret samfundsdebattør.