Han har holdt sølvbryllup med Venstre – men det ser bestemt ikke lykkeligt ud

Jarl Cordua kalder sig »Venstremand af hjertet«, og hans forhold til partiet har forlængst passeret sølvbryllupsalderen. Men det er så som så med lykken, for Cordua har gjort sig bemærket som en særdeles skarp kritiker af partiet.

Jarl Cordua, politisk kommentator med partibog i Venstre: »Hvis ikke jeg stemmer Venstre ved næste valg, så bør jeg nok overveje medlemskabet.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

»Bare tanken om at stemme på Venstre næste gang gør mig helt dårlig.«

Jarl Cordua udtalte sig med tydelig væmmelse, da han i efteråret 2018 forklarede i Berlingske, hvorfor han som mangeårig Venstremand med partibog følte, at han ikke længere kunne stemme på det parti, han er medlem af.

Den politiske kommentator, som fylder 50 år 24. juli, meldte sig ind i Venstres Ungdom i 1985, da han gik i gymnasiet i Rønne. Han blev tiltrukket af Uffe Ellemann-Jensens Venstre, som, følte han, både havde plads til de store ideologiske debatter og en snusfornuftig hverdagspragmatisme.

Når Jarl Cordua nu har vendt sit gamle parti ryggen – i hvert fald for en stund – skyldes det to sager. For det første er han utilfreds med Venstres hovedstadspolitik med det stærke fokus på udflytninger af statslige arbejdspladser til provinsen. For det andet mener han, at Venstre i alt for høj grad har forsøgt at kopiere Dansk Folkepartis stadigt strammere udlændingepolitik.

Groft Sagt

Jarl Cordua er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. Han har arbejdet i flere erhvervsorganisationer og i konsulentbranchen, ligesom han i 1990erne forsøgte sig som kandidat til Københavns Borgerrepræsentation.

Men i midten af 00erne begyndte han som politisk blogger, først med »Jarls blog«, siden med en række politiske blogs og klummer til danske dagblade. Det har været så stor en succes, at han er fortsat. For tiden skriver han for Altinget og for Berlingske, og særligt vakse Berlingske-læsere vil formentlig have opdaget, at Jarl Corduas skarpe og lidt flabede pen på det seneste har sikret ham en plads i avisens Groft Sagt-panel.

For mange er han endvidere kendt som politisk kommentator i »Besserwisserne« på TV 2 News og i »Søndagsfrokosten« på P1. Siden 2011 har han sammen med makkeren Torben Steno været vært på det borgerlige debatprogram »Cordua & Steno« på Radio24syv.

Jarl Cordua har især været utilfreds med Venstres hovedstadspolitik. Her fotograferet i Øregaard Park i hans hjemkommune Gentofte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Utilpasset

Man skal ikke have lyttet til Jarl Cordua i mange minutter, før man bliver klar over, at han er en mand med et billedrigt sprog og kontante meninger. Det kommer ikke fra fremmede.

Han er vokset op som den ældste søn i en familie på fem i et diskussionslystent skipperhjem i Nexø på Bornholm. I nogle år var han en lidt utilpasset dreng, der godt kunne lide at udfordre med cigaretter, øl og sene sengetider, men han blev rettet op af gode rollemodeller i roklubben i Nexø.

Måske er der nogle Venstrefolk, som vil mene, at Cordua med sin kritik af partiet stadig er lidt utilpasset. Det skal dog siges, at andre borgerlige og liberale ligeledes har givet udtryk for, at borgerligheden i Danmark er i krise, fordi udlændingestramninger er kommet til at fylde alt for meget.

Ved folketingsvalget 5. juni stemte Jarl Cordua i protest på de Konservative, men han oplyser til Berlingske, at han planlægger at stemme Venstre igen, og han er da også fortsat medlem af partiet. Hans stemme afhænger især af partiets fremtidige politik i forhold til hovedstaden.

Men han konstaterer også:

»Hvis ikke jeg stemmer Venstre ved næste valg, så bør jeg nok overveje medlemskabet.«