Han gjorde træ føjeligt

Billedhuggeren Markan Christensen er død, 87 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markan Christensen debuterede som maler på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1951. Men det blev hurtigt skulpturen, der blev hans foretrukne arbejdsområde. Den konstruktivt opbyggede, nonfigurativt komponerede, abstrakte, skulptur som ofte syntes at henvise til naturen eller oplevelsen af den.

Særligt vellykkede er en række sene arbejder i store, rustikke trærelieffer, hvor Markan Christensen på ganske enestående vis formår at gøre det hårde træ blødt og føjeligt, så det nærmest surrealistisk synes at svæve som draperinger eller planer forskudt i forhold til hinanden med fine overvejelser over fladers forhold til lys og skygge.

Markan Christensen havde igennem en stor del af sit liv tilknytning til folkeskolen som lærer i tegning og faginspektør i formning. I forbindelse med det pædagogiske arbejde gjorde han en stor indsats i arbejdet med formidling af kunst til unge. Han skrev bøger om emnet og tog initiativ til vandreudstillinger mellem skoler.

Markan Christensen er repræsenteret på adskillige danske kunstmuseer og har udstillet på endnu flere. Han er rigt repræsenteret i det offentlige rum – ikke mindst i Nordsjælland. Han har tillige bestredet en række tillidsposter i dansk kunst og herunder siddet i Akademiraadet og i repræsentantskabet for Statens Kunstfond samt været formand for Dansk Billedhuggersamfund.