Han får fynboerne i teatret

Jens August Wille har igen givet Odense Teater troen på sig selv. Og fynboerne strømmer til.

Jens August Wille, Odense Teaters kunstneriske leder, fylder 50 år 18. marts. Foto: Johnny Wichmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går godt for Odense Teaters kunstneriske chef, Jens August Wille. Fynboerne er tilsyneladende helt vilde med at gå i teatret.

Nu skal et teaters succes ikke udelukkende bedømmes på dets evne til at få det til at skæppe i kassen, men hvad det angår, har teaterchefen ikke noget at skamme sig over. Han lovede, at han kunne sælge billetter, da teatrets bestyrelse ansatte ham. Det har han holdt. 100.557 besøgte en af Odense Teaters scener i sidste sæson, en stigning på hele 22 pct. og 18 pct. højere, end hvad man havde regnet med i budgetterne. Også denne sæson ser fornuftig ud.

I det hele taget er det ikke forkert at sige, at teaterchefen har været med til at hale Odense Teater ud af den stagnation, det var havnet i. Med det engagement han har i både kunsten og livet, har han hævet den kunstneriske barre for nu at sige det ligeud. Det er også det, teatrets publikum belønner.

Instruerer stadig

Det kom ikke som den store overraskelse, da han for tre år siden blev udnævnt til chef for den fynske landsdelsscene, landets tredjestørste teater. Jens August Wille, der er uddannet sceneinstruktør med afgang i 1996, havde været en del af forgængerne Kasper Wiltons dramaturgiat, der rådgav teaterchefen med hensyn til repertoiret. Han havde tillige en lang række forestillinger på teatret bag sig, fra Line Knutzon til Shakespeare. I perioden 2005-2011 var han endda leder af teatrets skuespillerskole.

Håndværket holder han stadig ved lige ved at instruere en enkelt forestilling om året, med klassikerne som det foretrukne. I denne sæson, hvor repertoiret virkelig byder på noget for enhver smag, tog han sig for eksempel af Ditte Hansen og Louise Mieritz’ muntre opdatering af Holbergs »Den vægelsindede«.

Inden han rykkede til Fyn, iscenesatte Jens August Wille forestillinger på bl.a. Det Kongelige Teater, CaféTeatret og Østre Gasværk Teater, ligesom han i 2002 var en af medstifterne af Plan-B, hvis øvrige ledelse, fætteren Mads Wille og Simon K. Boberg, flyttede videre til Husets Teater. En enkelt sæson så han desuden det fynske teaterliv fra en anden side, da han var kunstnerisk leder for Odense-teatret Momentum sammen med den irske kollega Caroline McSweeney.

Privat danner Jens August Wille par med antropolog og konsulent Stine Brynskov og bor i barndomsbyen Roskilde. Sammen har de to børn, Morits og Alvilda.