Han byggede djærve kirker og restaurerede Koldinghus

Arkitekten Johannes Exner restaurerede Koldinghus – og så har han sammen med sin kone og kollega Inger Exner bygget en række smukke kirker landet over.

Prins Henrik overrækker den danske Europa Nostra Pris til arkitekten, professor Johannes Exner ved et arrangement på Kongeskibet Dannebrog tirsdag d. 31. maj 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arkitekten Johannes Exner, Aarhus, er død. Han blev 98 år.

Det er umuligt at skille Johannes Exners virke fra hustruen, Inger Exners. De to arkitekter havde siden skole- og akademitiden privat og professionelt haft et enestående parløb, som blandt meget andet resulterede i en lang række vellykkede kirker og flere fornemme restaureringer.

Med hensyn til redigeringerne må man fremhæve den på alle måder interessante restaurering af Koldinghus, som Inger og Johannes Exner arbejdede med fra 1972 til 1992. Exner greb her med sit eksempel ind i den tilbagevendende diskussion om principper for restaurering.

Skal en bygning føres tilbage til en bestemt periode i sin historie (og hvilken er i så fald den mest originale?), eller skal det ruinøse præg fastholdes, så historien fortælles i nutidige rammer? Resultatet var fremragende, og helt ned i indretningsdetaljerne – f.eks. lamper – mærkes den udprægede sans for æstetik, der også kendetegnede parrets nybygninger.

Efter at have renoveret Trinitatis Kirke i 1993 skabte Inger og Johannes Exner i samarbejde med landskabsarkitekten Sven-Ingvar Andersson året efter en af de mest stille og stemnings- eller ligefrem åndfulde passager i hovedstaden i form af Trinitatis Kirkeplads. Sammen med Vilhelm Wohlert havde Inger og Johannes Exner også stået for udformningen af Frederik IX’s gravmæle ved Roskilde Domkirke.

Exners anden hovedindsats lå inden for kirkebyggeriet. Der var noget særligt djærvt og enkelt over hans gudshuse, hvilket ikke udelukkede, at de også var meget elegante og gennemarbejdede med hyppig brug af det naturlige – f.eks. silende – lys som et rumskabende element, ligesom kirkerne er karakteriseret ved en fin, næsten sprød æstetik. Hos Exner var vi langt fra det pompøse. Det er en stille dansk hverdagskristendom uden udvendighed og maner, man møder i så fornemme værker som Skt. Clemens Kirke i Randers, Nørrelandskirken i Holstebro samt Hald Ege, Nørre Uttrup, Islev og Sædding kirker.

Johannes Exner blev uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, og efter ansættelser i 1950erne hos Wilhelm Lauritzen og Mogens Koch etablerede parret Exner egen tegnestue i 1958. Sideløbende med de talrige byggeopgaver var Johannes Exner ansat – en del af tiden som professor – i næsten 30 år ved arkitektskolen i Århus og tog sin tørn i forskellige faglige fora som f.eks. Det Særlige Bygningssyn, Akademiraadet og Raadets udvalg for kirkekunst, ligesom han var en særdeles kvalificeret stemme i debatterne om vore fysiske omgivelser.

Johannes Exner modtog Murerprisen og Træprisen, og blandt andre betydelige udmærkelser kan fremhæves Veluxfondens Æreslegat, Nykredits Arkitekturpris og C.F. Hansen Medaljen, ligesom han blev Honorary Fellow of The American Institute of Architects. Restaureringen af Koldinghus blev ydermere præmieret af Europa Nostra, og både Inger og Johannes Exner er æresborgere i Kolding.