Ham med sokkerne

Søren Lerby kom til at spille en afgørende rolle for dynamitholdet i 1980erne. På klubplan klarede han sig godt i hollandsk og tysk forbold.

Søren Lerby havde altid ål i strømperne. Her sammen med Per Røntved (th). Foto: Mogens Ladegaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En novemberaften i 1985 løber en mand langs en osende bilkø i Ruhrdistriktet. Hans halvlange, lyse hår flagrer, mens han passerer de holdende biler én for én. Han har tydeligvis hverken tid eller tålmodighed til at kukkelure i en bilkø.

Manden er Søren Lerby.

Han er i topform og tilbagelægger de to kilometer tids nok til at nå ind på Ruhrstadion, netop som resten af Bayern München-holdet står klar i spillertunnelen til at løbe på banen til pokalkampen mod Bochum. Søren Lerby klæder hurtigt om og bliver skiftet ind i pausen.

Kampen i Bochum er ikke den eneste kamp, Søren Lerby spiller den 13. november 1985. Tidligere samme dag har han spillet VM-kvalifikationskamp for Danmark mod Irland på Lansdowne Road i Dublin. I landskampen er han blevet skiftet ud i det 59. minut. Lige tids nok til at suse ud til det privatchartrede fly, som Bayern München har stillet til rådighed for at sikre, at Lerby når frem til pokalkampen i Bochum om aftenen.

Det er sigende for Søren Lerbys betydning for både sit landshold og sit klubhold på den tid. Og det siger ikke så lidt om den uopslidelige midtbanemands dedikation.

Han var ham med sokkerne. Den firskårne Søren Lerby spillede trods sin kontante spillestil konsekvent uden benskinner med sokkerne rullet ned om anklerne.

Han var en central spiller på det mest elskede landshold gennem tiderne, Sepp Pionteks dynamithold i 1980erne, der som det første danske landshold kvalificerede sig til en VM-slutrunde - den i Mexico i 1986. Lerby var altid nummer 6.

En venstrebenet fighter, som med syngende tacklinger og præcise afleveringer bandt det danske spil sammen.

Man kan ikke sige Søren Lerby uden at sige Frank Arnesen. Da Lerby var 17 år, skiftede de to festlige fodboldkammerater Fremad Amager ud med Ajax Amsterdam og blev nogle år senere indlemmet i den danske landsholdstrup. I 2013 blev de to samtidig hyldet som nye medlemmer af fodboldens Hall of Fame.

Søren Lerby var ikke den store succes det første år i Bayern München. Med klublegenden Karl-Heinz Rummenigges ord spillede Lerby som »en grillpølse«.

Men grillpølsen bed sig fast, og den næste sæson var Søren Lerby en uundværlig del af holdet. I Lerbys tre sæsoner i Bayern, vandt klubben to mesterskaber og to pokalsejre.

Efter fodboldkarrieren forsøgte han sig en enkelt gang som træner for Bayern. Et halvt år efter var det slut, og Søren Lerby har klogeligt ikke forsøgt sig som træner siden.

Større succes fik han som fodboldagent. I dag driver han sammen med sønnen Kaj Lerby - opkaldt efter Sørens far - Essel Sports Management, som bl.a. har de danske spillere Yussuf Poulsen, Pierre Emile Højbjerg, Viktor Fischer, Christian Nørgaard og Andrew Hjulsager i stald.