Halfdan E: Den ukendte kendis

Komponist og musiker Halfdan E har sjældent sat sig selv i centrum. Men de fleste af os har alligevel hørt hans musik i den ene eller anden sammenhæng. 21. november fylder han 50 år

Komponist og musiker Halfdan E.     Foto: Lars Daniel Terkelsen Fold sammen
Læs mere

Der er dem, som godt kan lide at bade sig spotlyset. Og så er der dem, som foretrækker at arbejde i baggrunden. Men som ikke desto mindre alligevel ender med at fylde en hel masse. Sådan en er dagens fødselar, musiker, filmkomponist og producer Halfdan E.

Halfdan E - født Halfdan Nielsen i 1965 - startede sin musikalske løbebane, da han blev indlemmet som bassist i Dieters Lieder i 1984. Talentet gjorde ham op gennem årtiet til en eftertragtet musiker på den danske rock- og popscene, hvor han sideløbende med Dieters Lieder spillede med både Gangway, Poul Krebs og Laid Back.

Det var også i de år, at Halfdan E begyndte at interessere sig for sampling og elektronisk musik og ad den vej fik øjnene op for den nye musikteknologis lydlige og kompositoriske muligheder.

Netop de erfaringer dannede grundlaget for hans senere samarbejde med digteren Dan Turèll, der mundede ud i de prisvindende fællesplader »Pas På Pengene« (1993) og »Glad I Åbningstiden« (1996). Halfdan E’s opfindsomme og stemningsfulde lyddesign gjorde ham i de følgende år til en eftertragtet producer, som bl.a. TV-2 nød godt af på nogle af deres største hits som »Kom Lad Os Brokke Os« og »Der Går Min Klasselærer«.

I samme periode begyndte Halfdan E at prøve kræfter med det, der siden har fyldt mest i hans professionelle virke, nemlig musik til film og TV. Startskuddet blev samarbejdet med instruktøren Per Fly på Flys filmtrilogi »Bænken« (2000), »Arven« (2003) og »Drabet« (2005).

Siden er det blevet til en lang række filmkompositioner og produktioner til store danske TV-serier som »Sommer«, »Badehotellet« og ikke mindst »Borgen«, der er blevet solgt til over 80 lande.

Sideløbende med filmmusikken har Halfdan E blandt andet lavet det populære musikalske børneprogram »Skrål«, undervist på musikkonservatoriet og komponeret en ny kendingsmelodi til Banedanmark i 2012.

I privaten er Halfdan E far til tre børn og gift med arkitekt Line Thorup Schultz. Han bor på Nørrebro i København.