Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er ikke så let at være forlægger i disse tider. Ikke engang på Gyldendal. Tidligere i år blev flere medarbejdere fyret fra kæmpen i Klareboderne, og det var også i år, at Gyldendal og andre forgæves appellerede til kulturministeren om en boglov, der kunne sikre litteraturens trivsel og fremgang.
Svære tider, ja. Men der er vist nok også meget at glæde sig over, hvis man som 60-års fødselaren Stig Andersen er administrerende direktør på landets største forlag. Bogkrise eller ej, så har Gyldendals position som landets førende udgiver af kvalitetslitteratur aldrig har stået tydeligere. Kommer der noget spændende, ikke mindst skønlitterært, er sandsynligheden overmåde stor for, at der står Gyldendal på forsiden. Der er ingen over og ingen ved siden af.
Læs også: Hvorfor spiller musikken bedre end bøgerne?
Og det er altså dén uundgåelige spiller på det danske bogmarked, Stig Andersen står i spidsen for, og det har han gjort siden 1999. Inden da var han, der er cand.phil. i dansk, i en årrække på Politikens Forlag, senere på Gyldendal, fra 1987 som leder af Gyldendals Bogklubber. Det blev også, inden den nuværende post, til en tur omkring noget ret anderledes, det fortalte Stig Andersen selv sådan her om i Berlingske:
»I 1992 sad jeg på Gyldendal og hyggede mig vældigt, kendte alle de rigtige mennesker og var respekteret, men fik så et tilbud om at være med til at skabe et nyt forlag, Aschehoug, og det var meget op ad bakke. Hvis jeg spolede den film tilbage, så tror jeg, man ville tænke – hold da kæft, det var modigt. Der var helt klart nogen, der ville have sagt: Det tør jeg sgu ikke!«
Men Stig Andersen turde, og som administrerende direktør for Aschehoug frem til 1999 gjorde han sig blandt andet kreativt og lønsomt bemærket ved at være med til at starte den bølge af biografier, der blev tidens nye store trend. Tilbage på Gyldendal, nu som administrerende direktør, fik han andre udfordringer, og vel at mærke udfordringer, som ingen i branchen havde kunnet forestille sig: Frie bogpriser og digitalisering var nye fænomener, man skal og må forholde sig til som forlægger. Mere foranderlige tider har bogbranchen næppe nogensinde været igennem.
Læs også: Bogbranchen vil have de faste priser tilbage
Fremtiden? Stig Andersen har vist ingen planer om at forlade sin stilling lige foreløbig. At han føler et stort medansvar for det fine gamle forlag formulerede han selv engang således i denne avis:
»Gyldendal er en institution, man låner, og når min generation af ledere er færdige med Gyldendal, så skal det i hvert fald ikke være et dårligere forlag, end det, vi overtog.«