Guvernøren der kom ind fra kulden

Både republikanere og demokrater troede, at de vidste, hvor de havde Sarah Palin. De tog alle fejl. 11. februar fylder hun 50 år.

Sarah Palin.   Foto: Justin Sullivan Fold sammen
Læs mere

Før 2008 var det de færreste uden for Alaska, der havde hørt om statens guvernør, Sarah Palin. Men så fik hun en henvendelse fra den trængte republikanske præsidentkandidat, John McCain, der skulle bruge en vicepræsidentkandidat, der kunne appellere til partiets religiøse højrefløj og resten er historie, som man siger.

Palin blev verdensberømt nærmest over night. Hun talte direkte til vælgerne og havde en folkelighed, der skabte begejstring i Det Republikanske Parti og hos deres vælgere, og fik Demokraterne til at håne hende for at være uvidende og provinsiel. Det, Demokraterne ikke havde luret, var, at Palin absolut ikke var så dum, som de havde troet, og hun formåede med stor dygtighed at gøre sin manglende eliteuniversitets-uddannelse og viden om internationale forhold til en styrke hos vælgerne.

Palin kastede sig frygtløst ud i modangreb på det etablerede politiske system i en sådan grad, at hendes partifæller begyndte at frygte deres egen skabning, der blev mere og mere populær på partiets højrefløj, også efter at Obama havde vundet valget.

De havde glemt, at Palin, da hun i sin tid stod i spidsen for Alaskas olie- og gaskommission, uden skelen til partifarve havde ryddet op i det indspiste system, hvilket kostede mange fremtrædende republikanere i Alaska jobbet.

Efter valgkampen blev Palin da også frontfigur i Tea Party-bevægelsen, der delte hendes mistro til det elitære politiske system og har sået dyb splittelse i Det Republikanske Parti. Efter rygter om, at hun ville stille op til præsidentvalget i 2012, er Palin i dag en af den republikanske højrefløjs mest profilerede meningsdannere.

Hun har flere bøger samt en TV-serie bag sig, og om et par uger kan hendes mange, mange fans glæde sig over en ny TV-serie, »Amazing Sarah Palin«. Der vil med sikkerhed også være gys – både til højre og venstre.