Guitargud med indre dæmoner

Eric Clapton er en af alle tiders største og mest stil-skabende guitarister. Men livet som feteret rockstjerne har også været præget af lange perioder med misbrug og tragedie.

Clapton optræder i Wien juni 2014. Foto:Hans Klaus Techt/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Clapton is God«. Så kort kan det siges. Eller skrives.

Ordene stammer ifølge myten fra en graffiti-overmalet væg på en undergrundsstation i London i midten af 60erne. Den unge Eric Clapton, der fylder 70 år 30. marts, var netop sprunget ud som super-guitarist i John Mayall & The Bluesbreakers og satte nu London på den anden ende med sine vildt ekspressive solo-ridt over gribebrættet på sin Gibson Les Paul.

Den blues-inspirerede Clapton var her, der og alle vegne i 60erne. Konstant i bevægelse. Allerede i 1963 kom han som blot 18-årig med i The Yardbirds. Men da han fandt gruppens lyd for poppet, valgte han i 1965 at forlade den til fordel for John Mayall & the Bluesbreakers.

Her etablerede han sig hurtigt som den egentlige stjerne, hvorfor han allerede i 1966 søgte videre og dannede supergruppen Cream sammen med bassisten Jack Bruce og trommeslageren Ginger Baker.

Creams andet album »Disraeli Gears« gjorde gruppen til en af tidens mest populære navne med et million-salg på begge sider af Atlanten i 1967. Men gruppens interne stridigheder og et heftigt forbrug af alkohol og stoffer fik bandet til at gå i opløsning i 1968 – samme år som Clapton leverede soloen til The Beatles’ smukke »While My Guitar Gently Weeps«.

Siden fulgte udgivelser med Blind Faith og Derek & The Dominoes, inden Clapton røg ud i et heftigt heroin-misbrug i starten af 70erne, bl.a. som følge af en ulykkelig forelskelse i vennen George Harrisons hustru, Pattie Boyd (hende fra »Layla«).

Det lykkedes dog efter et par år at komme ud af heroin-misbruget og få sat gang i en lang og flot solokarriere, der har budt på højdepunkter som »Slowhand« (1977) og hits som »Cocaine« og »Wonderful Tonight«.

Sideløbende med karrieren har Slowhand, som Clapton også kaldes, måttet slås med både indre dæmoner og uforudsete tragedier, der har vævet sig ind og ud af hinanden på djævelsk vis. Da det endelig lykkedes ham at blive gift med Pattie Boyd i 1979, havde han erstattet stofferne med et galopperende alkoholforbrug, og han fik blandt andet to børn uden for ægteskabet i midten af 80erne. Den yngste af dem - drengen Conor – omkom i 1991 efter et tragisk fald ud af et vindue. Han var blot fem år gammel. En knust Clapton skrev kort efter »Tears In Heaven«, der i dag står som en af hans mest populære sange.

I de senere år er det endelig lykkedes ham at finde den stabilitet og familie-lykke, som han aldrig fandt, da hans karriere kørte på højeste blus. Alkoholen og stofferne har han for længst lagt bag sig, og han har siden 2002 været gift med Melia McEnery, som han har fået tre børn med.

Musikalsk er han stadig særdeles aktiv og har senest udgivet albummet »The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale« i 2014.