Grønlands Leonard Cohen hædret med pris

Kuupik Kleist, Grønlands tidligere landsstyreformand, har fået Ebbe Muncks Hæderspris. Prisen modtager han for sin store indsats for Grønland og i at udvikle og moderniseret samarbejdet inden for rigsfællesskabet.

Mange kan nok forestille sig rækkevidden af det spring, som Kuupik Kleist tog, da han i juni 2009 blev Grønlands politiske leder.

Det var kronen på en lang politisk karriere, da venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiits daværende formand, Kuupik Kleist, blev formand for Naalakkersuisut, Landsstyret.

På Grønlands nationaldag, den 21. juni 2009, indledte Grønland en ny æra og gik fra hjemmestyre til selvstyre. Han var én af arkitekterne på forarbejdet og loven om Grønlands Selvstyre, som blev vedtaget i både Landstinget og Folketinget.

Kuupik Kleist er i år modtager af Ebbe Muncks Hæderspris. Prisen på 50.000 kr. har han fået overrakt af Dronning Margrethe ved en højtidelighed på Amalienborg.

Prisen får Kuupik Kleist for sin »markante indsats for det grønlandske samfund i overgangen fra hjemmestyre til selvstyre, herunder sit konstruktive engagement i at udvikle og modernisere samarbejdet inden for rigsfællesskabet«.

Kuupik Kleist er født i 1958 i den forlængst nedlagte kulmineby i det naturskønne Qullissat i Vestgrønland som søn af en døvstum grønlandsk mor og en dansk far, han ikke har kendt. Han voksede op i jævne kår hos sin moster og hendes mand.

Kleist, der er uddannet socionom fra Roskilde Universitet i 1983, vendte hjem til Grønland samme år. Han begyndte sin karriere som vicedirektør i hjemmestyrets uddannelsesdirektorat og har siden været medlem af både Landsstyret, Landstinget og Folketinget. I 2014 forlod han landstinget.

Der er noget langsomt, drevent og reflekterende over hans dybe mørke stemme. Hans evner til at spille musik og synge, gav ham i sin tid tilnavnet Grønlands Leonard Cohen efter den nu afdøde canadiske troubadur. Som mange andre grønlændere har Kuupik Kleist flair for sang og musik.

»Kuupik elsker musik, han er en fremragende kok, han synger af hjertets lyst, og han elsker at forsvinde ud i den grønlandske natur på jagt. Ikke efter trofæer, men store stege, så han kan invitere mange gæster,« sagde den tidligere prismodtager Minik Rosing, professor ved Geologisk Museum under Københavns Universitet som motivering til at give ham Ebbe Muncks hæderspris.

Kuupik Kleist ser ifølge Minik Rosing politik som et middel til, at så mange som muligt kan få mulighed for at dele hans glæde ved livet. Ambitionen har altid været at Grønland med tiden bliver selvstændigt, men først når landet økonomisk kan klare sig selv.

Hædersprisen blev stiftet i 1975 og er opkaldt efter den danske journalist, diplomat og hofchef Ebbe Munck, som havde en særlig interesse for Grønland, herunder ekspeditioner og udforskning af landet.