Grænselandets mand

Dr.phil Johan Peter Noack var kendt som landets rigsarkivar i 17 år. 14. oktober fylder han 70 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Johan Peter Noack var Danmarks rigsarkivar i 17 år og var i sin gerning kendt for sin evne til diplomatisk samarbejde med politikere.

Han er født i Aarhus, søn af biskopsønnen, professor, dr.theol. og rektor, Bent Noack. Efter militærtjeneste og løjtnantsrang blev han i 1970 cand.mag. i historie og russisk fra Aarhus Universitet og derefter videnskabelig medarbejder samme sted, hvor han også blev amanuensis og lektor ved Historisk Institut gennem 13 år. Han var fra stiftelsen medlem af Kulturværdiudvalget, der skal sikre umistelige kulturskatte indenfor landets grænser.

Noack har været stærkt engageret i forskning vedrørende grænseregioner, og emnet for hans doktordisputats fra 1989 var Det Danske Mindretal i Sydslesvig 1920-1945. Han har før og siden skrevet om tilhørsforhold samt om Nord- og Sydslesvig.

Kort efter sin tiltræden på Slotsholmen 1992 fik han i bogstaveligste forstand sin ilddåb, idet Proviantgården brændte en februarnat. Han tog beslutningen om evakuering af arkivalier i Gehejmearkivbygningen.

Johan Peter Noack gik på pension i 2009 og nyder nu tilværelsen med sin hustru, Karin, går tur med hunden og nyder udsigten over Kattegat fra omgivelserne ved hjemmet i Gilleleje.»Og omsider blev jeg evighedsstudent,« som han siger.

Han har dog haft tid til at skrive en bog om forhistorien til krigen i 1864, som Gyldendal udgiver i 2014. Under titlen »Og Danmark blev Danmark«.