Gør-det-selv med klik-kemi

Professor Morten Meldal har bidraget til en helt ny slags kemi i nobelprisklassen. Hans forskningscenter giver håb om nye typer af lægemidler. 16. januar fylder han 60 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fristende at skrive, at øllet blev hans skæbne. Hvis ikke Carlsberg Laboratorium havde skærpet sit fokus på øl-relateret forskning, ville professor i nanokemi ved Københavns Universitet Morten Meldal måske stadig være professor på det gamle bryggeris hæderkronede forskningsinstitution, hvor han fra 1988 til 2011 ledede den syntese-kemiske gruppe.

Efter 23 år forlod Meldal dog Carlsberg Laboratorium for at vende tilbage til universitetet som leder af NanoScience Center ved Københavns Universitet, og sidste år blev han udnævnt til såkaldt »fyrtårnsprofessor« og til at lede et stort, nyt forskningscenter: Center for Evolutionær Kemisk Biologi.

På centeret skal Meldal samle videnskabelige kræfter fra alle tænkelige forskningsfelter, der kan bidrage til at udvikle redskaber til at fremstille bl.a. helt nye typer lægemidler og materialer. Meldal er selv en fritænker, som får ideer på tværs af alle grænser, også af faggrænser, fordi »alle de nye ting ligger i periferien af eksisterende fagområder«.

En genial opfindelse

Han fylder kun 60 år, så det er alt for tidligt at udnævne hans største videnskabelige opdagelse, men det bliver svært at overgå den såkaldte klik-kemi som det bidrag, der er mest brugt af andre forskere. Meldal er medopdager af klik-kemien, som flere gange har været nævnt som kandidat til en Nobelpris i kemi, dog med andre navne som medaljemodtagere, og klik-kemi er det tredjemest citerede begreb i kemitidsskrifterne.

Klik-kemi er en metode til at bygge nye molekyler i en proces, der selvfølgelig ikke i ringeste grad minder om at bygge med Lego, men som alligevel kan forklares med billedet af at vælge klodser/molekyler i en righoldig kasse af forskellige former og sætte dem sammen til nye strukturer.

Både hjemme og i arbejdslivet er Morten Meldal en rigtig gør-det-selv-mand, som ikke bare har hovedet skruet ordentligt på, som de fleste professorer, men også begge hænder. Når Meldal mangler et apparatur til en videnskabelig proces, opfinder han det gerne selv og bygger det såmænd også, hvis det skal være. Eksempelvis et helt unikt »kemisk bibliotek« af stoffer, som styres med stregkoder og opbevares på plastickugler, klar til at sættes sammen til titusindvis af lægemiddel-kandidater på én gang.

Meldal har sammen med sin hustru, der er afdelingsleder ved Novo Nordisk, restaureret deres hjem ved Utterslev Mose, der er ramme om familielivet med en søn og en datter. I fritiden spiller han rockmusik i et band, og han maler også – både på lærred og på vægge.

Han har fået talrige fornemme videnskabelige priser for sit arbejde og er medlem af Videnskabernes Akademi.

Allerede i sidste uge blev den runde dag fejret af universitetet med et videnskabeligt symposium.