Godfathers kone

Diane Keaton debuterede i »Godfather« og voksede i filmbranchen med instruktøren Woody Allen.

Diane Keaton.         Foto: EPA/Hendrik Schmidt Fold sammen
Læs mere

Diane Keaton havde allerede spillet med i et par film, før hendes store internationale gennembrud kom i rollen som Kay Adams i »Godfather«. Her spillede hun kone til Al Pacino, der var Michael Corleone i Francis Ford Coppolas film fra 1972.

Når Francis Ford Coppola valgte hende til rollen (også i II’eren), skyldtes det hendes evne til at spille excentriske roller. Og det siger næsten sig selv, at hun arbejdede sammen med instruktøren Woody Allen, der om nogen kan kaldes en excentrisk personlighed - både på film og privat. De boede sammen, men romantikken holdt ikke så længe som filmsamarbejdet. På den private front forblev de venner, og Woody Allen har sagt, at Diane var hans muse. Der kom gode film ud af samarbejdet som blandt andre »Sleeper, »Love and Death«, »Interiors« og »Manhattan«. Det store gennembrud for Diane Keaton kom, da hun fik en Oscar for sin rolle i den romantiske komedie »Annie Hall«. Her spillede hun overfor Woody Allen, der selv havde skrevet filmmanuskriptet.

Filmen blev set som en biografi af deres forhold. Diane havde kælenavnet Annie og er født med efternavnet Hall, så der skal ikke søges længe for at finde den forbindelse. Deres filmsamarbejde sluttede i første omgang i 1979 med »Manhattan«, men i 1990erne genoptog de samarbejdet.

Keaton er født i Californien og efter studentereksamen tog hun til New York for at lære skuespil. I 1968 spillede hun med i den berømte musical »Hair« på Broadway. Hun undgik dog at klæde sig helt af i den kendte slutning af 1. akt, hvor det var frivilligt, om skuespillerne ville smide tøjet eller ej. Bonusen for at gøre det var såmænd også blot 50 dollar.

Det var ligeledes på teatret, at samarbejdet med Woody Allen begyndte, nemlig Allens opsætning af »Play It Again, Sam«. Faktisk var hun ifølge magasinet, Rolling Stone, tæt på ikke at få rollen, fordi hun var fem centimeter højere end Woody Allen, der kun måler 1,68 meter.

Ligesom hun havde et forhold til Woody Allen uden at de giftede sig, ligeså gik med to andre hun spillede overfor og havde længere forhold til, nemlig Al Pacino og Warren Beatty. Faktisk har hun aldrig været gift, men har til gengæld adopteret to børn.

Hendes far gjorde en del i fast ejendom, og den lyst har Diane Keaton åbenbart arvet, for hun har hele tiden holdt sig i gang på ejendomsmarkedet og tjent gode penge. Og hun har lagt figur til nogle af de berømte reklamer for L’Oréal.

Hun har beskrevet sin usikkerhed som person og angst for en masse ting i et par erindringsbøger og i et interview med den britiske avis The Guardian for et par år siden:

»Ingen er normale. Normal er en absurd idé. Hvorfor have disse regler for, hvordan vi skal komme igennem et liv, det er totalt latterligt. Latterligt.«